Burzovní výhled 21. 11. - 25. 11. 2011

ilustrační foto

ilustrační foto

Pozornost investorů se v novém týdnu bude přelévat mezi USA a Evropou podle toho, jak úspěšně se budou politici na obou stranách Atlantiku snažit bojovat s dluhy a deficity. A na pražské burze skončí výsledková sezóna.

Wall Street

Americké akcie v pátek uzavíraly na nejnižších hodnotách za poslední měsíc (S&P 500 -3,81 procenta), a to především kvůli obavám investorů z expozice amerických bank v úvěrech zemí PIIGS. Ani povzbudivé informace z pracovního trhu neměly šanci změnit medvědí náladu.

Klíčovou se v novém týdnu na Wall Street může stát středa, kdy se kongresový výbor pokusí najít 1,2 bilionu dolarů na krytí rozpočtového schodku. Pokud se zákonodárci nedohodnou na snížení dalších emisí dluhu, hrozí podle analytiků Goldman Sachs, že index S&P 500 přijde až o 10 procent hodnoty.

Americký makrokalendář by naopak mohl povzbudit býky. V úterý bude zveřejněno revidované HDP za třetí čtvrtletí a o den později objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. Vše naznačuje tomu, že by závěr roku po makroekonomické stránce nemusel být vůbec špatný, což potvrdilo v minulém týdnu několik ekonomů, kteří zvedli odhady růstu na tři procenta a více.

V úterý odhalí investorům Fed zápis z posledního zasedání, ve kterém budou hledat investoři informace o další možné vlně kvantitativního uvolňování. Poslední program (QE2) skončil v červnu letošního roku a zahrnoval nákup státních dluhopisů za 600 miliard dolarů. Tentokrát se očekává, že by se Fed skrze nákupy dluhopisů zaměřil na snížení úrokových sazeb hypoték.

Závěr americké výsledkové sezóny bude patřit čtveřici velkých korporací, například výrobci tiskáren a počítačů Hewlett-Packard nebo zemědělské techniky Deere.

Obchodování na Wall Street také ovlivní čtvrteční státní svátek, kdy budou parkety uzavřeny, a páteční zkrácené obchodování. V tento den také neoficiálně odstartuje předvánoční nákupní sezóna (Black Friday).

Burzovní kalendářBurzovní kalendář|investicniweb.cz