Bývalá centrální bankéřka: Ve hře je kurs až 30 korun za euro

Hlavní ekonomkou České bankovní asociace se od 1. srpna stala Eva Zamrazilová (na archivním snímku). V letech 2008 až 2014 byla členkou bankovní rady ČNB.

Hlavní ekonomkou České bankovní asociace se od 1. srpna stala Eva Zamrazilová (na archivním snímku). V letech 2008 až 2014 byla členkou bankovní rady ČNB. Zdroj: CTK

Hrozba deflace může podle hlavní ekonomky České bankovní asociace a bývalé centrální bankéřky Evy Zamrazilové přinutit Českou národní banku opět intervenovat na trhu na oslabení české koruny. „Pokud nedojde ke změně postoje centrální banky k tomu, co deflace může reálně přinést, bude ve hře posun kurzového závazku na 29 až 30 korun (za euro),“ uvedla Zamrazilová v komentáři k prosincové inflaci.

Meziročně totiž ceny zboží a služeb v prosinci vzrostly pouze o 0,1 procenta. Za celý rok pak průměrná inflace byla 0,4 procenta, což je nejméně od roku 2003. Jde zároveň o druhé nejmenší zvýšení cen v historii České republiky.

Pokles cen ropy a zemědělských komodit navíc bude tlačit ceny v obchodech dolů i v příštích měsících, což bude nadále ohrožovat inflační cíl České národní banky ve výši dvou procent.

„Centrální bankéři budou v podobné situaci jako na podzim 2013 – pravděpodobnost deflace roste, naopak možnost splnit inflační cíl klesá,“ upozorňuje Zamrazilová. Ta v listopadu 2013 rozhodovala o intervencích na oslabení koruny, přičemž podle informací E15 byla proti nim.

Na stole tak budou podle expertů opět intervence. „Skutečnost, že cena ropy bude tlačit inflaci dolů nejen v české ekonomice, ale i v globálním měřítku, vede finanční trhy ke spekulacím, že by se česká centrální banka mohla v průběhu letošního roku rozhodnout posunout cílovou úroveň pro kurz koruny ke slabším úrovním,“ dodává hlavní analytik Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Na oslabení koruny již začali spekulovat hráči na trhu s korunou. Česká měna tak po zhruba šesti letech oslabila vůči euru, když se jedno euro prodávalo na mezibankovním trhu za více než 28 korun. Dostala se tak na šestileté minimum. V 17:00 byl kurz za 28,19 koruny za euro a 23,83 koruny za dolar.