Babiš v ohrožení. Policie rozhodne v kauze Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo Zdroj: Farma Capi hnizdo

Andrej Babiš, sněm ANO
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Jízdárna farmy svým vzhledem evokuje čapí hnízdo. I díky tomu objekt přestavěný do nynější podoby v letech 2006 až 2010 získal například nominaci na titul Stavba roku 2010
Farma Čapí hnízdo
17
Fotogalerie

Pro budoucnost šéfa ANO Andreje Babiše může být tento měsíc zásadní. Policie má rozhodnout o údajném zneužití dotace pro luxusní farmu. Verdikt se čeká i od Evropského úřadu pro boj proti podvodům.

Z role lidového mudrlanta, který vstoupil do politiky jaksi nedopatřením, vypadl šéf ANO Andrej Babiš už minimálně dvakrát. Poprvé loni na jaře, když v Poslanecké sněmovně vysvětloval okolnosti, za nichž luxusní farma Čapí hnízdo získala z evropských dotací určených pro malé a střední podnikatele 50 milionů korun.

V lednu se pak miliardář zamotal do objasňování nákupu korunových dluhopisů Agrofertu, kdy reportéry ČT označil za „zkorumpovanou pakáž“. O oba případy se zajímá policie.

Vyšetřovatelé rozhodnou 

Další horké chvíle čekají ministra financí možná už v nejbližších týdnech. Vyšetřovatelé mají rozhodnout, jak naloží právě s údajným dotačním podvodem, kterým se zabývají od předloňského prosince. Potvrdila to mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

„Do konce března bude šetření kauzy Čapí hnízdo buď odloženo, nebo bude sděleno obvinění a zahájeno vyšetřování. To by se stalo v případě, že se potvrdí podezření,“ řekla. Původně měl verdikt padnout na podzim.

Klíčové svědectví

Před měsícem se orgánům přihlásil bývalý středočeský hejtman David Rath. „Mohu hrát roli klíčového svědka,“ řekl expolitik stíhaný pět let za korupci v rozhovoru pro Seznam.cz.

Region řídil v letech, kdy bylo možné dotaci pro farmu zkontrolovat. Policie si Ratha pozvala na výslech. Zda nové skutečnosti její práci opět protáhnou, odmítla Zenklová komentovat.

„Nebudeme se vyjadřovat k tomu, co prověřujeme,“ konstatovala. Finanční injekci Čapímu hnízdu, které měl v té době vlastnit Babišův švagr a děti z prvního manželství, přiklepl Rathův předchůdce Petr Bendl (ODS). Rath podle svých slov nechal prověřit všechny bruselské peníze, které šly soukromým firmám. A dodal, že Babiš mu o podpisu Bendla pod dotaci prozradil řadu podrobností. 

Čeká se i na OLAF

V dohledné době by měl dospět k závěru i Evropský úřad pro boj proti podvodům známý jako OLAF. Na základě anonymního podání už přes rok zjišťuje, zda Agrofert v roce 2008 pomocí lobbingu nezměnil pravidla pro čerpání unijních milionů ve svůj prospěch.

Český europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09) nemá informace, nakolik šetření pokročilo. Rozhodně si však nemyslí, že by bylo možné ho zvenčí jakkoliv ovlivnit. V roce 2015 OLAF v průměru pracoval na jedné kauze 21 měsíců. „Od té doby se délka výrazně zkrátila,“ uvedlo tiskové oddělení úřadu.

Nákup dluhopisů napadl i vlivný poslanecký výbor

Andrej Babiš by měl dnes zveřejnit doklady o tom, kde vzal zhruba 1,5 miliardy korun na nákup od daní osvobozených korunových dluhopisů Agrofertu. Koupil je v roce 2013 a na daních už ušetřil desítky milionů. Existuje podezření, zda nezkrátil stát záměrně. Tuto část kauzy ovšem audity nijak neosvětlí. Případ začala v lednu na základě trestního oznámení pro krácení daně a porušení povinnosti při správě cizího majetku zkoumat policie. Minulý týden ho předala odborníkům ze sekce závažné hospodářské trestné činnosti a korupce Národní centrály proti organizovanému zločinu.

„Není legální přimět svou vlastní společnost k tomu, aby vydala dluhopisy, ze kterých nemá žádný užitek, jen proto, aby se majitel společnosti obohatil tím, že tyto dluhopisy nakoupí a nemusí danit příjem z těchto dluhopisů. Věřím, že důkladným prověřením a vyšetřením věci orgány činné v trestním řízení dospějí ke zcela jednoznačným zjištěním potvrzujícím, ba dokonce překračujícím uvedená tvrzení,“ píše se v trestním oznámení, pod kterým je podepsán muž německy znějícího jména.

Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), který po Finanční správě požaduje, aby sporné otázky vysvětlila, tento týden podpořil vlivný rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny. Většina jeho členů se shodla, že při emisi dluhopisů skutečně mohlo dojít k obcházení nebo i zneužití zákona. Babiš se z jednání výboru omluvil a místo sebe poslal své podřízené. Ti však podle poslanců nedokázali na konkrétní dotazy odpovídat

 

Video placeholde
„Jste zkorumpovaná pakáž,“ vyjel Babiš na novinářku ČT. Ptala se na dluhopisy • ČT

Čtvrt miliardy bez výběrových řízení

Pochybnosti vzbuzují zakázky na elektronickou evidenci tržeb, které ministerstvo financí bez výběrových řízení přikleplo IBM. Podle úřadu jde o nadstavby už existující smlouvy na daňový informační systém, který firma dodává a provozuje od roku 1992.

IBM nejprve získala kontrakt za 50 milionů na centrální technické řešení EET. A koncem minulého roku pak další za 200 milionů. Čeho se týká, odmítlo Generální finanční ředitelství s odvoláním na obchodní tajemství prozradit. Proti zakázkám protestovala Rada vlády pro informační společnost. Do sporu, podobně jako v případě smlouvy se společností Kapsch, však vstoupilo ministerstvo pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO). Poskytlo dobrozdání, že je možné postupovat bez soutěže.