Cena palladia překonala další rekord. Jdou po něm i zloději

Palladium

Palladium Zdroj: Profimedia.cz

Palladium
2
Fotogalerie

Hodnota palladia v poslední době vzrostla tak vysoko, že svou pozornost tomuto vzácnému kovu začali věnovat i zloději, kteří kov získávají z automobilových katalyzátorů. Podle britské policie zloději za první pololetí ukradli již téměř 2 900 katalyzátorů s tímto prvkem, přičemž v celém minulém roce to bylo 1 674, píší Financial Times. Zloději se zaměřují zejména na hybridní vozy, jejichž katalyzátory obsahují více palladia. Následně kov prodávají dealerům na černém trhu.

Příčina vyšší atraktivity kovu je jeho stále rostoucí cena. Ta na komoditním trhu v tomto týdnu dosáhla nového maxima, když se vyšplhala nad hranici 1700 dolarů za unci. Poslední čtvrtstoletí se přitom průměrná cena kovu pohybovala jen kolem 500 dolarů za unci. Jedním z důvodů ke zdražení je situace v Číně, kde po palladiu roste poptávka kvůli blížícím se přísnějším emisním normám.

Dalším důvodem je stále ještě slabá nabídka dodavatelů tohoto kovu. Dosud navíc není jasné, kdo by byl schopný vyšší objemy dodávek zajistit. Problémy dorovnat krok s poptávkou má i ruská společnost Norilsk Nickel, která je největším světovým producentem kovu. Její fond, jenž má stabilizovat globální trh s Palladiem, může brzy své palladiové rezervy naopak vyčerpat. Stále hodnotnějšího kovu se totiž nikdo nechce zbavovat.

Jediný scénář, který může poslat cenu Palladia znovu dolů, je proto recese, píší Financial Times. V takovém případě by automobilky při výrobě katalyzátorů mohly přecházet z palladia na platinu, která je zhruba o polovinu levnější.