Cena ropy pokračuje v poklesu, blíží se k hranici 30 dolarů za barel

ConocoPhillips, ilustrační foto

ConocoPhillips, ilustrační foto Zdroj: ConocoPhillips

Světový ropný trh navazuje na pondělní hluboký propad a ceny obou globálně obchodovaných druhů ropy sestoupily poprvé za zhruba 12 let ke 30 dolarům za barel. Od počátku roku ropa ztrácí asi 20 procent, analytici urychleně snižují cenové předpovědi a investoři zvyšují sázky na další pokles.

Severomořská ropa Brent kolem 8:45 SEČ oslabila o zhruba tři procenta na 30,68 dolarů za barel a předtím sestoupila až na 30,43 dolaru, nejníže od dubna 2004. Cena americké lehké ropy WTI klesla až na 30,41 dolaru, což bylo její minimum od prosince 2003.

Ropný trh od počátku roku srážejí obavy o vývoj čínské ekonomiky, která je po Spojených státech druhým největším spotřebitelem ropy na světě. Obavy ohledně Číny se odrážejí rovněž na akciových trzích, které v novém roce zažívají výrazný propad. Dnes se ale čínské akcie stabilizovaly.

S vyhlídkou slabé poptávky kontrastují vysoké dodávky suroviny na trh, které vedou ke stále vyšším přebytkům a zvyšování zásob. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) opakovaně odmítla podpořit ceny omezením své těžby. Navíc se předpokládá, že vývoz ropy z Íránu v letošním roce v důsledku odvolání mezinárodních sankcí výrazně stoupne.

Tento týden už snížily své odhady vývoje cen ropy v tomto roce banky Barclays, Macquarie, Bank of America Merrill Lynch, Standard Chartered nebo Société Générale.

Nejpesimističtější je podle agentury Reuters Standard Chartered, která předpověděla, že ceny by mohly spadnout až k deseti dolarům za barel, protože na ropném trhu není nic fundamentálního, co by propad zastavilo. Propad na úroveň 20 dolarů předpovídají Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citigroup a Bank of America Merrill Lynch.