Ceny ropy klesají na nová minima za pět a půl roku

ropný vrt

ropný vrt Zdroj: Eric Kounce TexasRaiser, wikimedia

Ceny ropy pokračují v poklesu na minima za pět a půl roku. Severomořská ropa Brent sestoupila pod 57 dolarů za barel a míří ke svému nejhlubšímu měsíčnímu i celoročnímu poklesu za šest let. Obavy z výpadku dodávek z Libye zastiňuje přetrvávající globální přetlak nabídky.

Cena Brentu klesla až na 56,74 dolaru za barel, což bylo minimum od května 2009, kolem 13:15 SEČ ale oživila na 57,70 USD. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 20 centů na 53,40 USD po sestupu až na 52,70 dolaru. Za poslední měsíc ztrácí Brent i WTI asi 20 procent a proti červnovému maximu jsou jejich ceny zhruba poloviční.

Ropný trh letos táhne dolů vysoká nabídka, kterou zvyšuje především boom americké těžby z břidlic, kdežto globální poptávka zůstává slabá. Pokles zrychlil po listopadovém rozhodnutí ropného kartelu OPEC nezasáhnout proti cenovému propadu omezením těžby. Ceny ropy jsou tak na cestě k nejvýraznější roční ztrátě od globální finanční krize roku 2008 a ke druhému nejhlubšímu propadu od 80. let, kdy se začalo s termínovými kontrakty obchodovat.

Výpadky dodávek v některých zemích OPEC ceny příliš neovlivňují. V Libyi se tento měsíc kvůli bojům soupeřících frakcí znovu uzavřely ropné přístavy.

Analytici vesměs čekají další pokles cen. „Trend je stále klesající, podpůrné cenové úrovně jsou pod tlakem. Nedoporučuje se jít proti tomu,“ řekl agentuře Reuters Tamas Varga z firmy PVM Oil Associates. Podle technického analytika Reuters Wanga Taa by Brent mohl v dohledné době klesnout těsně pod 55 dolarů a WTI k 52 dolarům za barel.