Česká měna je zpátky pod 20 korunami za dolar

koruna, kurzy

koruna, kurzy Zdroj: profimedia.cz

Česká koruna dnes dál zpevnila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči dolaru se dopoledne dostala pod hranici 20 korun za dolar, a je tak nejsilnější za dva měsíce. Kolem 10:25 se obchodovala o 15 haléřů výše na 19,98 korun/dolar. Proti euru si polepšila o tři haléře na 24,81 Kč/EUR, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

„Vůči americkému dolaru se obchodování po dvou měsících vrátilo pod hranici 20 Kč/USD. Tržní sentiment je i nadále klíčovým faktorem korunových zisků. Makrodata naopak hrají v neprospěch koruny,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Vzhledem k momentálně převažující pozitivní náladě na trzích se jeví posilování koruny v dalších dnech až týdnech jako pravděpodobnější varianta, dodal.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance ze střední Evropy žádné důležité zprávy nejsou, situace ve světě je však pro zdejší měny podporou.

Vývoj kurzu koruny k dolaru za poslední rok

Vývoj kurzu koruny k dolaru za poslední rokVývoj kurzu koruny k dolaru za poslední rok

Euro vůči dolaru posiluje, kolem 10:25 bylo na 1,2414 USD/EUR. Trhy se podle Vlka zaobírají hlavně situací v eurozóně, jednáními o podmínkách řeckého úvěru nebo vyhlídkami na zásah Evropské centrální banky na podporu ekonomiky. „Euru mohou pomáhat vyšší sázky na zmírnění podmínek pro Řecko, nálada však v tomto ohledu může být značně proměnlivá,“ poznamenal Vlk.