Český byznys nadnárodní pohledávkové firmy Intrum hledá kupce. Investoři se už hlásí

Za posledních 12 měsíců spadl kurz akcií Intra přibližně o polovinu. Firma proto chystá změny.

Za posledních 12 měsíců spadl kurz akcií Intra přibližně o polovinu. Firma proto chystá změny. Zdroj: Intrum

Investoři do nesplácených pohledávek si brousí zuby na zajímavou akvizici, jak zjistila e15. Tou by se mohla stát česká dcera švédské nadnárodní firmy Intrum, která se zabývá správou a vymáháním neuhrazených dluhů, jež nakupuje například od bank. Strategický plán skupiny Intrum počítá s postupným odchodem společnosti z některých méně perspektivních trhů. Včetně toho českého.

„Vedení skupiny se rozhodlo otestovat možnost odchodu z trhů, na kterých má Intrum sice dominantní postavení, ale s menší perspektivou dalšího růstu,“ potvrzuje pro e15 Karol Jurák, výkonný ředitel společnosti Intrum Czech. Jako důvod změny uvádí změnu strategie skupiny.

Milionový byznys s dluhy

V červenci mateřská společnost Intrum oznámila, že odprodala své aktivity v Pobaltí a také v Rumunsku. Následovat nejspíš bude její byznys v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. V jakých relacích se může pohybovat hodnota českého byznysu, není oficiálně známo. V případě Intrum Baltics ale činila prodejní cena okolo 30 milionů eur (740 milionů korun), hodnota transakce u rumunského portfolia byla 17,3 milionu eur (427 milionů korun).

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!