Čína podle britské banky HSBC uvolní kurz jüanu do pěti let

čínský jüan

čínský jüan Zdroj: profimedia.cz

Druhá největší ekonomika světa otevře svůj trh a uvolní kurz čínského jüanu, myslí si to alespoň Charles Li, generální ředitel hongkongské burzy. „Čína musí reformovat svůj systém úrokových sazeb,“ prohlásil Li na konferenci Asociace pro futures ve floridské Boca Raton.

Hodnota čínské měny je velmi limitována tamní vládou, povolen je pouze pohyb nahoru či dolů ve velmi úzkém pásmu. „Tento systém nemůže vydržet navždy,“ uvedl Li.

Minulý týden Čína povolila zahraničním finančním společnostem investovat v Číně jüany získané v zahraničí. Zvýšení poptávky po čínské měně by takto mělo snížit závislost čínské ekonomiky na americkém dolaru. Guvernér čínské centrální banky Čou Siao-čchuan ve středu nastínil plány na postupnou reformu směnného kurzu čínského jüanu.

Britská banka HSBC, která je v asijském regionu velmi silná, včera vydala zprávu, ve které předpokládá, že se čínská měna stane plně konvertibilní během pěti let.

Po deseti letech držení stabilního měnového kurzu, povolila čínská vládu jüanu posílit o 21 procent během období tří let od července 2005 do července 2008. Následovalo dvouleté období držení pozic až do začátku léta 2010, slabý jüan měl pomoci čínským exportérům. K dalšímu uvolnění měnových opratí došlo na konci června 2010. Od té doby čínský jüan posílil o dalších deset procent.