Čína podpoří akciový trh nižším zdaněním dividend

čínská měna Jüan

čínská měna Jüan Zdroj: ctk/AP

Čína se rozhodla podpořit akciový trh nižším zdaněním dividend, potvrdilo to tamní ministerstvo financí. Čínské akcie v posledních měsících prudce oslabily kvůli obavám ze zpomalování růstu čínské ekonomiky.

Akcionáři, kteří vlastní akcie déle než rok, budou od daně z dividend zcela osvobozeni. Těm, kteří akcie vlastní kratší dobu než jeden rok, ale déle než jeden měsíc, se daň sníží o 50 procent. Nová pravidla, která vstoupí v platnost v úterý, mají podpořit zájem o dlouhodobější investice do akcií, místo krátkodobé spekulace. Představují přitom další z řady opatření, jimiž se Peking snaží stabilizovat akciový trh.

Burzy v Šanghaji a Šen-čenu dnes přišly s návrhem stabilizovat trh pomocí automatického přerušování obchodů v případě nadměrných výkyvů. Návrh počítá s půlhodinovým přerušením při pětiprocentním pohybu indexu CSI300 na jednu, či druhou stranu. Pokud by výkyv dosáhl sedmi procent, přerušilo by se obchodování na celý zbytek dne.

Zatím není jasné, zda Peking tento návrh přijme. Agentura Reuters nicméně upozornila, že nová pravidla by zbrzdila nejen pokles, ale i růst akciového trhu. „Jaký to má smysl? Jen to zbrzdí pokles trhu,“ uvedl analytik Liou Li-kang ze společnosti ANZ. „Jakmile (po 30 minutách) znovu obnovíte obchodování, trh bude v poklesu pokračovat,“ dodal. Podobné opatření, které při výrazném poklesu akciového indexu umožňuje na stanovenou dobu přerušit obchodování, existuje například i na newyorské burze NYSE.