Čínské akcie loni prodělávaly. Teď ale přišel čas k nákupu, tvrdí singapurský investor

Čínské akcie jsou v nemilosti domácích i globálních investorů. Propad ceny akcií se nevyhnul ani technologické skupině Alibaba. Její akcie spadly v posledních patnácti měsících o 15 procent.

Čínské akcie jsou v nemilosti domácích i globálních investorů. Propad ceny akcií se nevyhnul ani technologické skupině Alibaba. Její akcie spadly v posledních patnácti měsících o 15 procent. Zdroj: Reuters

Na první pohled nešlo v posledních dvanácti měsících na akciových trzích prodělat. Tedy alespoň z pohledu burzovních indexů. Nejsledovanější ukazatel S&P 500, který měří vývoj cen akcií největších amerických korporací, přinesl přibližně čtvrtinové zhodnocení. Technologický Nasdaq narostl dokonce o více než 40 procent. Slušné nárůsty si připsaly také trhy v západní Evropě, v Japonsku i v Praze. Zklamáním pro globální investory naopak byly Čína a Hongkong. Někteří investoři se ale domnívají, že čas tamních akcií přichází právě teď.

„Pro dlouhodobé investory, kteří chtějí dosáhnout vysokého zhodnocení, jsou akcie kvalitních ziskových čínských firem jasnou volbou. Jedná se o bezprecedentní příležitost investovat na hongkongských a pevninských akciových trzích. Taková se objevuje jen jednou za život,“ řekl listu South China Morning Post před pár dny Chua Soon Hock, portfolio manažer singapurské investiční společnosti Asia Genesis Asset Management.

Index CSI 300, který zahrnuje největší firmy obchodované na burzách v Šanghaji a v Šen-čenu, odepsal od loňského ledna přibližně 13 procent své hodnoty a nachází se na nejnižších úrovních od prvního čtvrtletí roku 2019. Hongkongský ukazatel Hang Seng ztratil přes 15 procent. 

Fond KraneShares CSI China Internet ETF, zaměřený na technologické tituly, jako jsou například Alibaba, Tencent, PDD nebo Baidu, spadl od rekordu v únoru 2021 už o více než 70 procent. I mezi českými investory oblíbené cenné papíry Alibaby klesly ze svých rekordních úrovní 75 procent a v Hongkongu se obchodují jen za pouhý osminásobek očekávaných zisků, tedy jako nějaká banka spíše než špičková firma technologického oboru.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat