Na Wall Street panují fondy kopírující S&P 500. Přiteklo do nich přes sto miliard dolarů

Investoři na Wall Street.

Investoři na Wall Street. Zdroj: E15 (Midjourney)

Pořadí nejpopulárnějších burzovně obchodovaných fondů v letošním roce dominují ETF, jejichž portfolia kopírují složení nejsledovanějšího amerického indexu S&P 500. Jen do tří takových ETF (což je zkratka pro exchange traded funds) letos přiteklo dohromady přes 100 miliard dolarů. Největší z nich se hodnotou aktiv ve správě blíží hranici půl bilionu dolarů.

Čistý přítok nových peněz do fondu SPDR S&P 500 ETF Trust, který je známý i pod zkratkou SPY, letos činí podle dat webu etf.com bezmála 52 miliard dolarů. Pokud se v posledních dnech letošního roku nic nezmění, půjde o rekordní částku v 30leté historii tohoto fondu. Čistý přítok značí rozdíl mezi tím, kolik nových peněz investoři do fondu poslali, a tím, kolik z něj naopak vybrali.

SPY je vůbec nejstarší ETF fond obchodovaný na burzách v USA – drobní i velcí investoři mohou jeho akcie nakupovat a prodávat již od ledna 1993. V současnosti spravuje akciové portfolio, jehož hodnota se pohybuje okolo 490 miliard dolarů. To z něj dělá největší ETF fond na světě. Svým portfoliem fond kopíruje složení S&P 500, jehož součástí jsou největší veřejně obchodované firmy v USA. Jde například o Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft, Teslu, Netflix či o Berkshire Hathaway.

Investoři pod vlivem Fedu

Většina ze zmíněné sumy 52 miliard dolarů zamířila do fondu v posledních dvou týdnech. Investoři vysokou poptávkou reagovali na poslední zasedání americké centrální banky. Z něj vyplynulo, že Fed už s velkou pravděpodobností nebude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, jelikož inflační tlaky ustupují. A ekonomičtí analytici naopak předpokládají, že v příštím roce již američtí centrální bankéři začnou sazby postupně snižovat.

Nižší sazby by mimo jiné znamenaly levnější půjčky pro firmy i domácnosti, což investoři vnímají pozitivně pro další vývoj americké ekonomiky. Zejména menší firmy, které bývají v průměru více zadlužené, jsou na pohyby sazeb citlivější. 

Náznaky Fedu ohledně dalšího směřování měnové politiky se odrazily i na vývoji cen akcií a hlavních burzovních indexů. Zmíněný S&P 500 se v posledních týdnech vrátil zpět do blízkosti rekordní úrovně ze začátku loňského roku – nejvýše byl ukazatel 3. ledna 2022, kdy dosáhl 4796,56 bodu.

Ve středu se hodnota S&P 500 pohybovala okolo 4770 bodů. A v predikcích pro příští rok někteří investiční stratégové velkých bank predikují, že v roce 2024 by S&P 500 mohl překonat úroveň pěti tisíc bodů. Například banka Goldman Sachs očekává pro závěr příštího roku hodnotu 5100 bodů. 

Také na dalších příčkách žebříčku nejoblíbenějších fondů jsou indexové ETF navázané na portfolio S&P 500. Konkrétně jde o Vanguard 500 Index Fund a iShares Core S&P 500 ETF. V jejich případě činí letošní přítoky peněz 41,2 miliardy dolarů, respektive 27,9 miliardy dolarů. V případě těchto dvou fondů byly letošní přísuny kapitálu rovnoměrnější. Na rozdíl od nich je totiž SPY oblíbený i u krátkodobějších investorů a spekulantů. To má za následek občasné větší výkyvy v objemu peněz, které do fondu přitékají či z něj odtékají.

V top 10 pak nalezneme také fond Invesco S&P 500 Equal Weight ETF. Do něj zamířilo 12,2 miliardy dolarů. Equal Weight znamená, že je fond takzvaně rovnocenně vážený. Jinými slovy v něm má každá firma stejnou váhu bez ohledu na svou tržní kapitalizaci. V případě S&P 500 jde o 0,2 procenta (jedna děleno pěti sty). To je rozdíl proti fondům od SPDR, Vanguardu a iShares – v nich mají jednotlivé společnosti váhu podle své tržní hodnoty. Tak je tomu i v případě „klasického“ indexu S&P 500.

Táhnou i bondy

Vedle akciových ETF fondů jsou u investorů na burzách v USA letos oblíbené také dluhopisové burzovně obchodované fondy. Největší letošní čisté přílivy peněz zaznamenaly fondy iShares 20+ Year Treasury Bond ETF (23,9 miliardy dolarů), Vanguard Total Bond Market ETF (16,8 miliardy) a iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF (16,4 miliardy). Zájem o ně vzrostl právě kvůli očekávání, že pokles úrokových sazeb pošle nahoru ceny dluhopisů.

Z ostatních akciových ETF pak stojí za zmínku fond Vanguard Total Stock Market ETF, do nějž letos zamířilo 20,5 miliardy dolarů. Tento fond je zajímavý tím, že má v portfoliu všechny akciové tituly veřejně obchodované na burzách v USA. Fond spravuje majetek investorů v objemu téměř 350 miliard dolarů.