Čínské akcie navzdory obchodní válce znatelně vzrostly, daří se i evropským burzám

Burza ve Frankfurtu

Burza ve Frankfurtu Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
Šanghaj
Burza, Frankfurt - ilustrační foto
4
Fotogalerie

Obchodní jednání mezi USA a Čínou dosud neskončila. Mezitím v platnost vstoupila zvýšená cla na dovoz čínského zboží v ročním objemu 200 miliard dolarů (4,6 bilionu korun). Jenže i přes tuto skutečnost se čínským burzám daří. Šanghajský index se zvýšil o 3,1 procenta na 2939,2 bodu. Šen-čenský trh vzrostl dokonce o více než čtyři procenta na 9235,4 bodu.

"Fakt, že se obě strany dohodly na pokračování jednání během pátku, představuje záblesk naděje. Naznačuje to, že se vztahy mezi oběma zeměmi nezhoršily nenapravitelným způsobem," popisuje pro agenturu Reuters Jasper Lawler z London Capital Group.

Jinde v Asii byl však obraz na trzích smíšený. Nikkei 225 v Japonsku klesl o 0,27 procenta a uzavřel na 21344,9 bodech. Jihokorejský Kospi naopak o 0,29 procenta stoupl a uzavřel na 2108 bodech. Mírný vzestup zaznamenal například i australský ASX 200, jehož hodnota vzrostla o 0,25 procenta na 6310,9 bodu.

Krom asijských trhů se dařilo i těm evropským. Celokontinentální index STOXX 600 vzrostl s prvními obchody o 0,9 procenta. Poskočil i francouzský CAC 40 a německý DAX. Oba indexy vzrostly shodně o jedno procento. Na evropských burzách se celkově dařilo především technologickým akciím, které vzrostly průměrně až o 1,3 procenta.

CNN ve čtvrtek uvedla, že pokud se dvoudenní rozhovory, které dnes ve Washingtonu skončí, budou dobře vyvíjet, USA zřejmě nová cla uplatňovat nebudou. Ještě před začátkem čtvrtečních rozhovorů Trump řekl, že dostal od svého čínského kolegy Si Ťin-pchinga dopis. Trump také prohlásil, že věří, že se obchodní dohodu tento týden podaří uzavřít.