Chevron vzdal bitvu o Anadarko, firmu může převzít Occidental

Ropné zařízení firmy Anadarko v americkém Texasu

Ropné zařízení firmy Anadarko v americkém Texasu Zdroj: Anadarko

Americká ropná společnost Chevron už nezvýší nabídku na převzetí menšího konkurenta Anadarko Petroleum, a uvolní tak cestu rivalovi Occidental Petroleum. Chevron tak reagoval na sdělení managementu Anadarka, že nabídka Occidentalu je lepší. Spojení Anadarka a Occidentalu tak bude jedním z největších v odvětví těžby ropy.

Zatímco americká ropná dvojka Chevron za Anadarko nabídla zhruba 48 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč), konkurenční Occidental, jehož velikost je proti Chevronu asi čtvrtinová, nabízí kolem 55 miliard dolarů (téměř 1,3 bilionu korun).

Occidental by se převzetím Anadarka stal největším těžařem ropy v Permské pánvi v západním Texasu, kde produkce v posledních letech prudce stoupá.

"Byla to pro nás znamenitá příležitost, ale nikoli nutnost za každou cenu," prohlásil k ukončení snah o převzetí Anadarka výkonný ředitel Chevronu Michael Wirth. Dohoda podle něj přinášela strategické doplnění aktivit Chevronu, ale nelze jít tak daleko, aby obchod měl negativní dopad na hodnotu firmy pro akcionáře. Společnost očekává, že za zrušení dohody od Anadarka obdrží jednu miliardu dolarů, jak bylo smluvně dojednáno.

Rozhodnutí Chevronu znamená, že Anadarko má na stole jedinou nabídku, a to od Occidentalu. Ten se podle FT ale může střetnout s nesouhlasem svých vlastních akcionářů. Někteří hodlají na páteční valné hromadě hlasovat proti.

Jak uvedl Andrew Brooks z ratingové agentury Moody’s, pokud se obě firmy spojí, úvěrové hodnocení Occidentalu bude pravděpodobně sníženo.

Akcie Chevronu dnes v reakci na zprávu stouply zhruba o tři procenta, zatímco akcie Occidentalu o více než šest procent oslabily. Akcie Anadarka ztratily více než tři procenta.