Čínské burzy zažily největší růst za poslední rok

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Čínské akciové trhy zažily nejvýraznější vzestup za poslední více než rok. Burzy v Číně podporuje silný příliv investorů, který začal poté, co čínská centrální banka před deseti dny zasáhla na podporu ekonomiky nečekaným snížením oficiálních úrokových sazeb.

Index CSI300, který zahrnuje největší obchodované společnosti na burzách v Šanhghaji a Šen-čenu, vzrostl o 3,7 procenta na 2923,94 bodu a zažil nejsilnější jednodenní přírůstek od července 2013. Shanghai Composite Index získal 3,1 procenta, což byl jeho nejlepší den od loňského září.

Dnešní silný růst vyvolala podle domácích médií vlna zájmu drobných investorů o akcie bank a makléřských firem. Někteří obchodníci a analytici poukazují spíše na spekulace o brzkém snížení povinných minimálních rezerv pro čínské banky, uvedla agentura Reuters.

Čínská centrální banka 21. listopadu poprvé po více než dvou letech snížila úrokové sazby, aby podpořila ekonomický růst, který by letos mohl zpomalit na minimum za 24 let. Od té doby index CSI300 získal zhruba deset procent.

Čínský akcioví index CSI300