CME dokončila prodej prioritních akcií za téměř čtyři miliardy korun

CME Group

CME Group Zdroj: profimedia.cz

Americká mediální společnost Central European Media Enterprises CME dokončila prodej 200 tisíc prioritních akcií svému největšímu akcionáři, americkému mediálnímu koncernu Time Warner. Za nové akcie dostala CME 200 milionů dolarů (3,95 miliardy korun), sdělila společnost se sídlem na Bermudách.

Součástí CME je také CET 21, která v tuzemsku vlastní licence pro vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov, Telka a české verze hudební stanice MTV.

Výnos z prodeje akcií spolu se 100 miliony dolarů z květnové veřejné emise akcií použije CME k odkoupení nebo umoření části dluhopisů CME splatných v roce 2016. CME v květnu prodala 54,4 milionu akcií po 2,75 dolaru a 49,9 procenta emise získal její největší akcionář Time Warner. Celkem z této emise CME získala téměř 150 milionům dolarů.

Graf 26. 6. 2013.Graf 26. 6. 2013.|nosek.mn@gmail.com

Hospodaření CME není zcela příznivé, což může být podle expertů důvodem, proč Time Warner upsal velké množství prioritních akcií, které se nezapočítávají do základního kmenového akciového kapitálu. Time Warner tím podle odborníků dává najevo, že v nejbližší době pravděpodobně nepřekročí poloviční podíl na základním kapitálu společnosti.

Evropská komise v polovině června odsouhlasila, že Time Warner může uplatňovat hlasovací práva odpovídající jeho podílu v CME, tedy 49,9 procent. Vedle České republiky CME provozuje televizní stanice na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a Slovinsku.

Zdroj: Strategie