Coca-Cola vydělala skoro miliardu dolarů za kvartál, její akcie ale ztrácí nejvíce za 11 let

Coca-Cola

Coca-Cola Zdroj: archiv e15

Coca-Cola
Coca-Cola
Coca-Cola
Coca-Cola
Coca-Cola
8
Fotogalerie

Akcie společnosti Coca-Cola klesly po oznámení výsledků ze čtvrtého čtvrtletí o více než sedm procent. Jedná se o nejhorší denní pokles od roku 2008.

Akcie Coca-Coly reagovaly na dnešní oznámení výsledků ze čtvrtého čtvrtletí loňského roku. Výrobce nápojů sice vykázal čistý zisk ve výši 870 milionů dolarů, ale dobré výsledky z loňska zastínil výhled na letošní rok, který ovlivní měnové tlaky, geopolitické napětí a změna nálady spotřebitelů.

Coca-Cola čeká v letošním roce zisk na akcii mezi 2,06 a 2,10 dolaru, což je výrazně méně než 2,23 dolaru, jak odhadovali analytici. Jedním z důvodů je silný dolar.

Tržby společnosti ve čtvrtém kvartálu klesly hlavně kvůli prodeji stáčíren a negativnímu vlivu směnných kurzů o šest procent na 7,1 miliardy dolarů (162,1 miliardy korun). Firmě se nicméně loni podařilo zvýšit zájem o nízkokalorické nápoje Zero Sugar.

Coca-Cola, podobně jako konkurenční Pepsi, zvýšila ceny svých nápojů, čímž kompenzuje vyšší náklady. Společnosti se navíc příliš nedaří v segmentu džusů a rostlinných nápojů.

Díky novým produktům v segmentu kávy a čaje se firmě podařilo zvýšit prodeje v Japonsku a v Číně, v Severní Americe naopak objem prodeje klesl o jedno procent.

Vývoj akcií Coca-Coly:

Yahoo