Colt CZ chce Strnadově CSG vyfouknout nákup amerických značek Remington či Federal Premium

Podnikatel Michal Strnad

Podnikatel Michal Strnad Zdroj: Profimedia.cz

Česká zbrojařská společnost Colt CZ Group předložila ve středu večer nabídku na spojení s významným americkým výrobcem sportovního a outdoorového vybavení a munice Vista Outdoor. Vyplývá to z regulatorních dokumentů. Část stejné firmy, konkrétně její muniční divizi, přitom má koupit průmyslový holding CSG podnikatele Michala Strnada. Správní rada Visty zatím žádné stanovisko k nabídce nezaujala, ale hodlá se jí zabývat.

„Jak jste srozuměni z našich četných předchozích interakcí, Colt CZ Group SE („Colt CZ“) již dlouho obdivuje historické a přední značky v portfoliu Vista a jako jeden z vašich největších akcionářů vám navrhujeme transakci, díky které věříme, že firma znovu nabude hodnotu pro akcionáře, o kterou přišla během 18 měsíců od prvního oznámení vašeho záměru vyčlenit segment outdoorových produktů,“ uvádí společnost Colt CZ Group v dopise zaslaném správní radě Visty.

Colt CZ Group zároveň oznámila, že společně s generálním ředitelem Janem Drahotou a René Holečkem (který Colt CZ ovládá) navýšila svůj podíl ve Vistě na 5,7 procenta. Dřívější hlášení uvádělo 2,4 procenta.

Podle vedení Coltu je jejich nabídka na spojení obou skupin lepší než už dříve dohodnutý prodej muniční divize Strnadově CSG. Coltem navržená transakce oceňuje akcie společnosti Vista Outdoor na 30 dolarů za kus. V závěru středečního obchodování na newyorské burze byl přitom kurz cenných papírů Visty pouze 25,75 dolaru. Za poslední rok a půl cena klesla zhruba o třetinu.

Předložená transakce má být částečně financována vydáním nových akcií v hodnotě 600 milionů dolarů a také úvěrem ve výši 300 milionů dolarů. Po případném uzavření fúze by pak došlo ke zpětnému odkupu akcií nově vzniklé korporace, a to v hodnotě 900 milionů dolarů.

„Společnost bychom ponechali pohromadě, z čehož by těžili stávající akcionáři Visty. Po spojení vzniklá společnost by i nadále měla akcie obchodované v USA,“ uvádí dále společnost Colt CZ Group ve svém dopise správní radě.

Podle Colt CZ Group by v případě rozdělení Visty na dvě části byla ta, která se zabývá výrobou rekreačních zbraní, méně zisková a odolná. Ziskové marže divize vyrábějící munici jsou totiž výrazně vyšší.

Důležitý nyní bude postoj správní rady společnosti Vista Outdoor. Ta totiž v polovině října podepsala s Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada smlouvu o prodeji muniční divize Sporting Products. Správní rada uvedla, že hodlá nabídku od Colt CZ prozkoumat, zároveň však zatím nezměnila svůj postoj ohledně prodeje části firmy Strnadově CSG.

Mluvčí CSG v reakci na dotaz e15 ohledně záměrů Colt CZ uvedl, že „CSG se v současné fázi procesu nemůže k akvizici divize Sporting Products společnosti Vista Outdoor vyjadřovat nad rámec již zveřejněných informací."

Součástí dohodnutého obchodu s CSG je řada ikonických značek a výrobců malorážového střeliva, například Remington Arms či Federal Premium Ammunition. Hodnota transakce činí včetně dluhu 1,91 miliardy amerických dolarů (v přepočtu asi 45 miliard korun).

„Tato transakce naplňuje naši strategii expandovat v klíčových pilířích podnikání CSG, mezi které patří i muniční výroba. Jsem hrdý na to, že se naší společnosti a českému průmyslu podařilo uskutečnit historicky nejvýznamnější českou investici na americkém trhu, která prohloubí strategické průmyslové vztahy mezi oběma zeměmi,“ uvedl Strnad.

Management Colt CZ však věří, že divizi Sporting Goods bude lépe ve společné firmě. „Spojení Colt CZ a Visty dá dohromady nejvíce ikonické západní značky a poskytne zákazníkům po celém světě kompletní portfolio produktů,“ píše se dále mimo jiné v dopise určeném správní radě společnosti Vista Outdoor.

Skupina Colt CZ je předním světovým výrobcem ručních palných zbraní a munice pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a pro další komerční využití. Své produkty prodává především pod značkami Colt, CZ (Česká zbrojovka), Colt Canada, CZ-USA, Dan Wesson, Spuhr, swissAA a 4M Systems. Skupina má sídlo v České republice a výrobní kapacity v ČR, USA, Kanadě, Švédsku, Švýcarsku a v Maďarsku. Zaměstnává více než dva tisíce lidí.

Ze 76,2 procenta vlastní Colt CZ holding Česká zbrojovka Partners SE, zbývajících 23,8 procenta tvoří na pražské burze veřejně obchodované akcie.