Cukr je nejlevnější od března 2010. Indie vymetá státní sýpky

Tržní hodnotu cukru ovlivňuje plán Indie zvýšit vývoz do okolních zemí a na Střední východ. Na snímku je vykládka sklizně pro export v jihoindickém
městě Čennaj

Tržní hodnotu cukru ovlivňuje plán Indie zvýšit vývoz do okolních zemí a na Střední východ. Na snímku je vykládka sklizně pro export v jihoindickém městě Čennaj Zdroj: reuters

Skoro čtyři roky nebylo možné osladit si život za tak málo jako nyní. Ceny cukru na světových trzích v polovině ledna propadly na nejnižší úroveň od března 2010. Důvodem jsou nad očekávání bohaté sklizně, ale i vymetání státních sýpek. Nejnověji do vývoje trhu s cukrem promluvila Indie. Místní vláda hodlá podpořit vývoz suroviny, a snížit tak své zásoby.

Indické sklady cukru totiž hlásí nejvyšší stavy od roku 2008 a vláda hodlá přebytky poslat do světa. Na spadnutí je tak další propad cen a armáda spekulantů už zaujímá pozice. Na pokračující zlevnění cukru sází nejvíce investorů za bezmála půl roku.

Cena cukru na newyorské komoditní burze ICE, kde se tvoří světové ceny suroviny, propadla na 15,20 centu za libru, což je nejméně od března 2010, kdy cena spadla na 15,10 centu. „Stalo se tak díky lepší sklizni cukrové třtiny v Brazílii, která je největším světovým vývozcem této komodity. Přispěla i vyšší produkce cukru v Thajsku,“ uvádí Vít Jedlička ze společnosti Colosseum. Rozpouštěné zásoby Indie trh dále oslabí. „Indické plány na zvýšení vývozu opět stlačí ceny cukru,“ uvádí analytik Sterling Smith ze Citigroup.

Během tří let cukr zlevnil o bezmála 70 procent. Chronický přebytek komodity je výsledkem velkých nadějí, které zemědělci vkládali do pěstování cukrové třtiny v letech 2009 a 2010, kdy světové ceny cukru prudce rostly. Jen během roku 2010 cukr více než dvojnásobně podražil, a pro řadu velkých pěstitelů tak byla sázka na pěstování třtiny jasnou volbou. „Trh s cukrem se stabilizuje v okamžiku, až nízké světové ceny odradí část farmářů od pěstování třtiny,“ uvádí obchodník James Cordier z floridské Liberty Trading Group.

Cena cukru v posledních pěti letechCena cukru v posledních pěti letechCena cukru v posledních pěti letech | bruner@mf.cz

„Neexistují žádné náznaky toho, že ceny cukru dosáhly dna,“ varuje makléř Walt Breitinger ze společnosti Breitinger & Sons. Situaci na světovém trhu dramatizuje fakt, že domácí měny hlavních vývozců oslabují vůči dolaru. Vzhledem k tomu, že se globální platby za cukr účtují právě v americké měně, pěstitelé dostanou na mezinárodním trhu více, než by vydělali doma.

Cukru letos může být ve světě historický nadbytek. Americké ministerstvo zemědělství očekává, že se globální zásoby letos dostanou na rekordní hodnotu 43,379 milionu tun. „Přebytek cukru na světových trzích by tak mohl být ještě o 8,3 procenta vyšší, než se čekalo v posledním zářijovém odhadu,“ dodává Jedlička.