Deutsche Börse bude žalovat EK

Deutsche Börse

Deutsche Börse Zdroj: profimedia.cz

Německá burzovní společnost Deutsche Börse uvedla, že je ochotna táhnout Evropskou komisi k soudu. Deutsche Börse se snaží zvrátit verdikt komise z minulého měsíce, který zablokoval plánovanou fúzi s burzovním operátorem NYSE Euronext. Spojení by bylo největší událostí na poli provozovatelů finančních trhů a ze společností by vytvořilo největší burzovní skupinu světa. Žaloba bude podána k Soudnímu dvoru EU v Lucemburku.

Krok Deutsche Börse, ojedinělý u zablokovaných evropských fúzí a akvizic, přišel po více než měsíci hořkých nadávek poté, co Komise stopla sloučení na základě ochrany hospodářské soutěže. Komise rozhodnutí zdůvodnila tím, že spojením by na evropském trhu finančních derivátů jako opcí a termínových kontraktů vznikla skupina s příliš dominantním postavením, což by odporovalo antimonopolním nařízením. Šéf Deutsche Börse Reto Francioni 1. února nazval rozhodnutí Komise černým dnem pro Evropu.

Právní bitva, na kterou se Deutsche Börse chystá, je také velmi neobvyklá z toho důvodu, že NYSE Euronext se ji nezúčastní a nechá tak německou společnost bojovat u soudů samotnou. „Formálně jsme se ještě nerozhodli, zda se připojíme a proto věc zatím nebudeme komentovat,“ citovaly vyjádření NYSE světové agentury.

Spojení derivátových trhů NYSE a Deutsche Börse Eurex a Liffe by natolik opanovalo evropský obchod s deriváty, že by ohrozilo existenci konkurentů, myslí si nadále Evropská komise. Börse a NYSE zase argumentují tím, že by vznikl evropský šampión, který by zvládl konkurovat amerických burzám jako je chicagská CME nebo nastupujícím asijským parketům. Také tvrdí, že spojený derivátový trh by i tak čelil tvrdé konkurenci ze strany CME. Nesouhlasí tak s tvrzením Bruselu, že derivátové trhy jsou evropské a ne globální.

Deutsche Bank otevře sejf v Londýně

Německá Deutsche Bank podle informací deníku Financial Times příští rok v Londýně zprovozní trezor na cenné kovy a rozšíří tak řadu bank a logistických společností, které chtějí vydělat na rostoucí poptávce investorů po fyzickém zlatu, stříbru a dalších vzácných kovech. V Londýně, které je centrem globálního obchodu se zlatými pruty, tak pomalu dochází prostor pro trezory, protože na tento trh se tlačí spousta nových firem.