Developer UDI Group míří na burzovní trh Start, plánuje udat akcie za stovky milionů

Burzovní palác

Burzovní palác Zdroj: profimedia.cz

Český developer UDI Group míří na trh Start Burzy cenných papírů Praha. Prostřednictvím primární nabídky akcií (IPO) hodlá tuzemským investorům nabídnout podíl ve vybraných projektech. V říjnu plánuje vydat akcie za 300 milionů korun. Informaci přinesla poradenská firma Starteepo, která je manažerem emise.

Start je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy, pro které je cestou, jak se dostat ke kapitálu. Podnikům nabízí možnost získat kapitál přímo od investorů za zjednodušených podmínek. Regulované trhy jsou pro menší firmy prakticky nedostupné kvůli administrativě, která zvyšuje náklady vstupu na burzu.

V říjnu budou mít čeští investoři možnost investovat do nově vzniklé dceřiné společnosti UDI CEE, kam UDI Group vloží v první fázi dva své projekty v hodnotě převyšující miliardu korun. Nabídnuto bude zhruba 30 procent společnosti. Cílem UDI Group bude získat v první tranši kapitál 300 milionů korun, postupně až miliardu korun.

"Jakožto developer využíváme standardní formy financování. Mezi ně patří bankovní úvěry a podřízené půjčky či kapitál od domácích i zahraničních finančních investorů. Burzovní platformu Start jsme se rozhodli vyzkoušet jako další nástroj financování. Pokud se úpis v říjnovém kole osvědčí, tento nástroj bychom rádi využili opakovaně ve spojitosti i s naší expanzí do zahraničí," uvedl finanční ředitel skupiny Libor Táborský.

"Poptávku po říjnovém IPO nyní indikujeme také z řad fondů, kteří na UDI Group ocení především stabilní historii a vysokou výnosnost daných projektů," uvedl ředitel Starteepo František Bostl.

Urban Developers and Investors (UDI Group) patří s více než 25letou historií mezi přední developerské skupiny v ČR. Založil ji Radek Menšík se svým otcem v roce 1991. Tehdy šlo rodinnou firmu zabývající se výstavbou a prodejem rodinných a bytových domů a později i komerčních objektů. Postupně UDI Group vyrostla v developera, který za posledních 20 let uskutečnil projekty po celé ČR v hodnotě přesahující 11 miliard korun. Mezi ně například patří pražské obchodní centrum Luka nebo OC Lužiny, které dnes společnost provozuje a v němž sídlí.

Vedle zakladatele Menšíka patří mezi top management skupiny Táborský, který dříve působil jako vrcholný manažer PPF v Číně. Mezi strategické partnery pro projekty UDI CEE patří také David Hauerland a Petr Valenta z Fidurock Capital.