Developer UDI Group odchází z pražské burzy, část akcií už vykoupil

Český developer UDI Group stavěl v srbském hlavním městě Bělehradu téměř 500 bytů za více než 1,6 miliardy korun

Český developer UDI Group stavěl v srbském hlavním městě Bělehradu téměř 500 bytů za více než 1,6 miliardy korun Zdroj: UDI Group

Developer UDI Group stahuje akcie své firmy UDI CEE z obchodování na trhu Start pražské burzy cenných papírů. Své zbývající akcie vykoupí za aktuální cenu 560 korun za kus. Naposledy se budou akcie UDI obchodovat 29. dubna, i poté je však emitent bude ještě dalších šest měsíců za stanovenou cenu vykupovat mimo trh.

„S akciemi nabízenými investorům přes burzu jsme spojili dva z našich projektů. Logistický areál Sázava Logistics Park se již blíží finalizaci. Bytový soubor Starry Hill v Bělehradě bude zahájen v letošním roce. Abychom nabídli investorům realizaci kapitálového výnosu v původně slibované výši, a to ještě před dokončením obou projektů, zahájili jsme již v minulém roce odkup akcií. Velkou část jsme jich již také vykoupili. Umožnil nám to dostatek prostředků, které jsme měli k dispozici,“ uvedla ředitelka strategie UDI Group Marcela Fialková.

Jde tak podle ní o hladký odchod z burzy, který byl předem plánován s ohledem na standardní cyklus projektů v developerském odvětví. „Delisting (odchod) z burzy nemusí být pro investory vždy jednoznačně negativní. Velmi záleží na formě a podmínkách jeho realizace. Způsob, jakým se s trhem loučí společnost UDI Group, si troufám označit za velmi kultivovaný. Emitent vůči investorům plní vše, co slíbil, když na trh vstupoval,“ uvedl generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic.

Trh Start je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy, pro které je cestou, jak se dostat ke kapitálu. Těmto podnikům nabízí možnost získat kapitál přímo od investorů za zjednodušených podmínek.

Ve dvou vlnách UDI Group postupně vykoupila akcie za více než 200 milionů korun. Akcie UDI CEE se začaly obchodovat v roce 2018 za 440 korun. Jejich cena postupně narostla na nynějších 560 korun, což je také stanovená výkupní cena. Výnos za dobu obchodování dosáhl 27 procent. Zobchodovalo se akcií celkem za 602 milionů korun.

UDI Group je původem český developer, který nicméně aktuálně podniká převážně v zahraničí. Vedle Česka, kde nyní staví dva velké logistické areály v investiční hodnotě 3,5 miliardy korun a připravuje výstavbu bytů a kanceláří, staví také v Polsku, Maďarsku a Srbsku. Plánuje vstup na několik nových trhů v západní Evropě i Americe. Připravuje nyní 17 projektů, jejichž výnos v následujících letech dosáhne 43 miliard korun.