Dolar po neuspokojivé zprávě z ekonomiky USA roste k euru

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Americký dolar v pátek vůči euru mírně zpevňoval, k japonskému jenu ale ztrácel. Trhy reagují na zprávu, podle které ekonomika Spojených států ve čtvrtém čtvrtletí prudce zpomalila růst, přestože spotřebitelské výdaje se zvýšily nejrychleji za devět let. Euro k dolaru odpoledne klesalo o 0,12 procenta na 1,1305 USD. Americký dolar ale vůči jenu ztrácel 0,57 procenta na 117,58 JPY.

Ekonomika USA ve čtvrtém čtvrtletí stoupla o 2,6 procenta po růstu o pět procent v předešlém kvartálu. Trhy ale nadále očekávají, že americká centrální banka (Fed) začne později během tohoto roku zvyšovat úrokové sazby, což by kontrastovalo s uvolňováním měnové politiky jinde ve světě.

„Tato rozdílnost v měnových politikách nadále dominuje devizovým trhům,“ uvedl podle agentury Reuters analytik Brian Daingerfield ze společnosti Royal Bank of Scotland. Nadále se podle něj předpokládá, že dolar bude dál zpevňovat.

Ke kanadskému dolaru dnes americké měna vystoupila na téměř šestileté maximum. Stalo se tak po oznámení, že kanadská ekonomika v listopadu nečekaně klesla, což podnítilo spekulace, že tamní centrální banka přistoupí v březnu k dalšímu snížení úrokových sazeb, druhému během posledních šesti týdnů.