Dolar posiluje, spekulanti očekávají Trumpovo snížení daní

Dolar dnes na devizových trzích zpevňuje, ke koši hlavních měn je nejvýše od konce ledna. Reaguje tak na slova prezidenta Donalda Trumpa, který ve čtvrtek slíbil rozsáhlou reformu daní.

Tím se zmírnila nervozita, která na trhu trvala několik týdnů, a pozornost se vrátila k úsilí o podporu ekonomického růstu.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 17:00 vykazoval růst o 0,2 procenta na 100,86 bodu.

K japonskému jenu dolar před schůzkou mezi Trumpem a japonským premiérem Šinzóem Abem vystoupil na nejvyšší hodnotu za deset dnů. Přidával 0,3 procenta na 113,57 JPY. Euro k dolaru odepisovalo 0,3 procenta na 1,0624 USD, k jenu ztrácelo 0,1 procenta na 120,68 JPY.

Vše o Donaldu Trumpovi čtěte zde

Trump má schůzku s Abem naplánovanou na dnešek. Zřejmě na ní bude se svým japonským protějškem mluvit rovněž o svých obavách ze silného dolaru. Očekává se však, že cokoliv bude po setkání veřejně oznámeno, se zaměří na obchod a investiční dohody.

Dolar stabilně oslabuje vůči euru a jenu od poloviny prosince. Trump se totiž zaměřil na protekcionistickou obchodníku politiku, narazil na odpor u některých svých nařízení a zdálo se, že opouští dlouhodobě platnou politiku silného dolaru. Ve čtvrtek se ale prezident zmínil o stimulačních opatřeních a slíbil, že v příštích týdnech představí "fenomenální" plán na reformu daňového systému.