Dolaru se nedaří, sestoupil na nové minimum ke koši měn

Dolar dnes na devizových trzích sestoupil na nové pětitýdenní minimum. Americká měna zůstává pod tlakem po středečním rozhodnutí americké centrální banky (Fed) ponechat dosavadní výhled postupného zvyšování úrokových sazeb.

Euro odpoledne mírně oslabilo po nových průzkumech veřejného mínění před volbami ve Francii.

Index dolaru ke koši šesti hlavních světových měn těsně před 18:00 SEČ ztrácel méně než 0,1 procenta na 100,31 bodu; během dne přitom sestoupil až na 100,14 bodu a za celý týden ztratil asi jedno procento.

Dolar vůči japonskému jenu odepisoval zhruba 0,5 procenta na 112,70 JPY, zatímco euro k dolaru po dvou dnech růstu vykazovalo pokles o 0,2 procenta na 1,0744 USD.

Euro oslabilo poté, co jeden z průzkumů veřejného mínění ukázal, že vůdkyně Národní fronty (FN) Marine Le Penová mírně zvýšila náskok nad Emmanuelem Macronem v prvním kole voleb. Le Penová mimo jiné slíbila, že Francii vyvede z eurozóny.

Investoři na devizovém trhu se nyní zaměřují na schůzku finančních činitelů G20 v Německu. Za účasti zástupců nové americké administrativy se bude jednat rovněž o směnných kurzech a jakékoli vyjádření Washingtonu proti zpevňování dolaru by americkou měnu mohlo oslabit, řekli analytici agentuře Reuters.