Trump se utká s Fedem: Ameriku čekají vyšší úrokové sazby

Šéfka FED Janet Yellenová

Šéfka FED Janet Yellenová Zdroj: CTK

Bill Dudley, Janet Yellenová, Stanley Fischer
Janet Yellenová skládá přísahu
Šéfka FEDu Janet Yellenová
Janet Yellenova FED
Šéfka amerického Fedu Janet Yellenová na obrazovce newyorské burzy
9
Fotogalerie

Silnější dolar a úprk investorů z rozvíjejících se trhů, takové budou podle ekonomů důsledky letošního utažení měnové politiky americkým Fedem. Na první díl ze seriálu rostoucích úrokových sazeb sázejí trhy už tuto středu. Dvoudenní zasedání amerických centrálních bankéřů začíná ještě dnes. Vyšší úroky prý ale rozehrají nesmiřitelnou bitvu mezi guvernérkou Fedu Janet Yellenovou a prezidentem Donaldem Trumpem.

 

„Yellenová se tento týden definitivně odstřelí. Očekávané zvýšení klíčové úrokové sazby poškodí mnohem citelněji ji samotnou než trhy. Nenávratně zřejmě totiž klesnou vyhlídky na setrvání Yellenové v čele americké centrální banky i během druhého funkčního období,“ soudí hlavní ekonom Cyrrusu Lukáš Kovanda.

Vyšší sazby tlumící ekonomiku totiž půjdou proti ekonomickému kurzu nastavenému Donaldem Trumpem. „Ten by rád vykázal hned zkraje svého působení v Bílém domě pořádně naboostovaný hospodářský růst. Příští rok tak místo ní zřejmě raději jmenuje někoho svého,“ dodává Kovanda.

Investoři mají momentálně vyšší sazby za v podstatě hotovou věc. Podle výpočtů analytiků CME Group se pravděpodobnost středečního zvýšení klíčové sazby na jedno procento blíží stovce procent. Dění na opačném břehu Atlantiku navíc nemusí zůstat bez důsledků v Evropě.

„Vyšší sazby budou tlačit na růst evropských úrokových sazeb, protože jinak by rozdíl v úrocích mezi dolarem a eurem byl příliš velký a vedl by k dalšímu posilování dolaru a oslabování eura,“ zdůrazňuje analytik BH Securities Martin Vlček. Zatímco vyšší sazby prý posílí dolar, zchladí naopak akciový i komoditní trh.