Druhé čtvrtletí investorům přineslo tržní veletoče

akcie, burzy

akcie, burzy

Investoři hodnotící v New Yorku uplynulé čtvrtletí na finančních trzích konstatovali, že poslední tři měsíce byly jízdou na horské dráze. Hlavní americký akciový index Dow Jones nakonec zakončil čtvrtletí se ziskem 0,8 procenta, především však díky neskutečné rallye, kterou jsme mohli vidět v uplynulém týdnu, kdy přidal více než pět procent. Šlo tak o čtvrté růstové čtvrtletí v řadě a osmé z posledních devíti.

„Finanční trhy vstoupily do tradičně slabšího třetího kvartálu a dá se očekávat pokračování zvýšené volatility,“ řekl Tyler Mordy z torontské společnosti Hahn Investment Stewards.

Výsledkem nejistého vývoje v uplynulém čtvrtletí byl propad objemů obchodů na všech trzích, protože investoři a obchodníci se uchýlili stranou a vyčkávali. Pokud už něco nakupovali byly to převážně bezpečné dluhopisy. Co se týče velkých finančních hráčů, hedgeové fondy jsou nyní ještě rychlejší s uzavíráním svých pozic, obzvláště pokud jde trh proti nim. Sentiment se také střídá velmi rychle a investoři mají problém identifikovat jasný trend, na kterém by se mohli svézt.

Pro index Dow Jones znamenalo rozkolísané čtvrtletí čtyřprocentní růst během dubna, po němž následoval propad trvající až do poloviny června, který index připravil o sedm procent. Poslední dva týdny pak byly jako přetahovaná nahoru a dolů. Index nakonec uzavřel čtvrtletí na více než 12 414 bodech.

Vývoj indexu Dow Jones ve druhém čtvrtletí 2011Vývoj indexu Dow Jones ve druhém čtvrtletí 2011 | bloomberg

Jízdu na horské dráze připomínaly i další trhy. Severomořská ropa Brent dosáhla vrcholu 2. května, kdy se barel prodával za 126,5 dolaru. Poté však následoval pád o 17 procent na hranici 105 dolarů, aby nakonec tato komodita zakončila čtvrtletí na 111 dolarech za barel.

Výnosy desetiletých amerických dluhopisů, které jsou investory dlouhodobě vnímány jako takzvaný bezpečný přístav, kam se uchylují v případě nejistoty, spadly z dubnových 3,57 procenta na 2,8 procenta a čtvrtletí zakončily na 3,16 procenta. Měnový pár „eurodolar“ se svezl na horské dráze mezi 1,39 a 1,49 dolaru za euro.

Velké burzovní parkety světa zaznamenaly meziroční propad objemů obchodů o 30 procent. Americká centrální banka Fed navíc minulý čtvrtek ukončila druhé kolo takzvaného kvantitativního uvolňování, během kterého nakoupila dluhopisy a další aktiva za 600 miliard dolarů. Někteří investoři se obávají, že bez přítomnosti Fedu na trzích bude jejich rozkolísanost ještě stupňovat.