Elon Musk dostane od bank většinu peněz na nákup firmy Twitter. Miliardy mu ale ještě chybějí

Elon Musk to myslí s převzetím společnosti Twitter vážně

Elon Musk to myslí s převzetím společnosti Twitter vážně Zdroj: ČTK / AP / Patrick Pleul

Logo společnosti Twitter na burze v New Yorku
2
Fotogalerie

Americký miliardář a generální ředitel automobilky Tesla Elon Musk je o něco blíže realizaci svého plánu v hodnotě 46,5 miliardy dolarů na převzetí sociální sítě Twitter. Nákup chce financovat penězi od velkých amerických bank, s nimiž již má dohodu. Vedle toho však musí použít i vlastní peníze. Právě zde zatím není zcela jasné, kde je vezme. Muskovo jmění se sice odhaduje na 270 miliard dolarů, což z něj dělá nejbohatšího člověka na světě, jen malou část svého bohatství však má v hotovosti či na bankovních účtech.

Musk aktuálně vlastní 9,1 procenta akcií společnosti Twitter, která provozuje populární sociální síť. To z ně dělá druhého největšího akcionáře hned po investiční společnosti Vanguard. Jeden z největších globálních správců fondů a investic drží bezmála 11 procent akcií. Sám Musk je na Twitteru velmi aktivní, a jelikož se mu nezamlouvá fungování této sociální sítě, chce ji po případném ovládnutí změnit.

Minulý týden Musk oznámil, že by chtěl firmu Twitter koupit celou, a předložil správní radě společnosti nabídku, že ostatní akcionáře vykoupí za kurz 54,20 dolaru za jeden cenný papír. To bylo tehdy a je to i nyní více, než za kolik se akcie firmy obchodují na newyorské burze. Ve čtvrtek se kurz pohyboval okolo 47 dolarů. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!