Euro dál oslabuje kvůli deflaci v eurozóně

Euro oslabilo a ještě klesne

Euro oslabilo a ještě klesne Zdroj: ctk

Jednotná evropská měna euro pokračuje v poklesu vůči dolaru a propadla se na nové devítileté minimum. Hlavním důvodem je nejnovější statistika z eurozóny, která zvyšuje tlak na Evropskou centrální banku (ECB), aby ještě víc uvolnila svou měnovou politiku. Evropský statistický úřad Eurostat uvedl, že spotřebitelské ceny v zemích platících eurem v prosinci meziročně klesly o 0,2 procenta, hlavně kvůli prudkému zlevnění energie. Eurozóna se tak poprvé od roku 2009 dostala do deflace.

V 17:35 hodin SEČ euro vůči dolaru ztrácelo 0,5 procenta na 1,1809 dolaru, což byl nejnižší kurz od začátku roku 2006. K japonskému jenu však euro 0,2 procenta přidávalo a nacházelo se na 141,09 jenu. Dolar k jenu pak zpevnil o 0,7 procenta na 119,46 jenu.

Takzvaný dolarový index, který měří výkonnost dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, přidával zhruba 0,8 procenta na 92,265 bodu. Byl tak nejvýše za devět let.

Vývoj eura k dolaru

ECB loni ve snaze podpořit hospodářský růst a odvrátit deflaci snížila úrokové sazby na nová rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů. Šéf ECB Mario Draghi v prosinci uvedl, že banka začátkem letošního roku posoudí účinky dosavadních stimulačních opatření a v případě potřeby uskuteční další kroky.

Americká centrální banka (Fed) nákupy dluhopisů již naopak ukončila a očekává se, že letos zvýší úrokové sazby. Podle analytiků by tak euro mělo v nejbližší budoucnosti dál vůči dolaru klesat.

Euru se však podařilo posílit k jenu. Pomohlo k tomu oživení akciových trhů, které snížilo zájem o japonský jen jako bezpečnou investici.

Vývoj inflace v eurozóně