Evropské akcie jsou na sedmiměsíčním rekordu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Akcie na burzách v západní Evropě pokračovaly v růstu, který se během dne postupně zrychloval. Trh čerpal optimismus především z příznivé statistiky z Německa a ze Spojených států, která naznačila, že stav globální ekonomiky se navzdory obavám některých analytiků dál zlepšuje.

Investoři se již přestávají bát a tak poptávají rizikovější aktiva, k nimž patří právě akcie. Panevropský index FTSEurofirst 300 podle předběžného závěru přidal asi 1,7 procenta a obchodní den uzavřel na hodnotě 1095,65 bodu. Tak vysoko byl naposledy koncem loňského července. Značný zájem byl o banky, jejichž souhrnný index Stoxx Europe 600 přidal 3,3 procenta. Od začátku roku mají banky podle tohoto indikátoru zisk přes 17 procent.

Akciím bank a dalších finančních společností se většinou nejvíce daří v době příznivých ekonomických podmínek. K podobným cyklickým sektorům patří i základní materiály anebo cestovní kanceláře. O růstu optimismu svědčí i pokles takzvaného indexu volatility Euro Stoxx 50, který je nejníže za osm měsíců. Index se pohybuje opačně k cenám akcií.

„Trhy se opět vracejí k základním charakteristikám hodnocení, dramaticky se proto zvyšuje ochota investorů více riskovat,“ poznamenal analytik Henk Potts ze společnosti Barclays Wealth. „Když se podíváte na americké spotřebitele, zjistíte, že ten trend se tam zlepšuje. To bude mít i velmi podpůrný vliv na hospodářský růst,“ dodal.