Evropské akcie výrazně klesaly, projevily se obavy z vývoje v Itálii

Burza, Miláno

Burza, Miláno

Evropské akcie zahájily týden prudkým poklesem a jejich hlavní index sestoupil kvůli propadu akcií jihoevropského bankovního sektoru nejníže za dva týdny. Mezi investory eskalují obavy z rozšíření nákazy dluhovou krizí na velké ekonomiky eurozóny, zejména na Itálii, která se minulý týden ocitla pod tlakem trhu dluhopisů.

Přední evropský akciový index FTSEurofirst 300 v závěru dne klesl o 1,5 procenta na 1097,77 bodu a navázal na páteční ztrátu 0,8 procenta. Podobným tempem dnes klesají i americké akcie, které vedle obav z dluhové krize v Evropě srážejí nepříznivé vyhlídky americké ekonomiky po špatné páteční zprávě z amerického trhu práce.

Výrazně klesaly akcie jižních zemí eurozóny v čele s italskými. Index milánské burzy se propadl o čtyři procenta na minimum za déle než rok. Pokračuje růst výnosů italských státních dluhopisů na nová maxima v éře eura a šíří se strach, že Itálie by mohla být další zemí, která by kvůli tomu mohla požádat o mezinárodní finanční pomoc. Itálie má po Řecku druhý nejvyšší státní dluh v eurozóně.

„Vzhledem k velikosti italské ekonomiky by dopad (zdejší nákazy dluhovou krizí) byl mnohem větší než u Řecka. Pokud nepřijdou náležitá opatření, mohlo by to zasáhnout úvěrovou pozici celé eurozóny,“ řekla agentuře Reuters Anita Paluchová z firmy ETX Capital.

Nejvíc klesaly akcie bank úvěrově angažovaných v Itálii

Pád akcií francouzských bank srazil index pařížské burzy CAC-40 o 2,7 procenta, což byl jeho nejhlubší propad od loňského června. Portugalské akcie ztratily více než čtyři procenta, španělské 2,7 procenta a řecké 2,6 procenta.

Prudce klesaly zejména akcie jihoevropských bank. Kurz největší italské banky Intesa Sanpaolo spadl o 7,7 procenta a akcie velkých francouzských bank BNP Paribas, Société Générale a Crédit Agricole, které jsou silně úvěrově angažovány v Itálii, ztratily od 5,9 po 7,7 procenta. Celoevropský index bankovnictví klesl o 2,9 procenta.

„V pátek to byla čistka mezi italskými bankami. Dnes se investoři zbavují těch, které jsou nejvíce angažovány v Itálii, to znamená francouzských,“ řekl nejmenovaný analytik z Paříže.