Firmy vyčkávají. Hodnota fúzí a akvizic letos klesla nejníže za tři roky

Jednou z největších transakcí roku byla koupě amerického výrobce léků Alexion Pharmaceuticals za 39 miliard dolarů farmaceutickou firmou AstraZeneca

Jednou z největších transakcí roku byla koupě amerického výrobce léků Alexion Pharmaceuticals za 39 miliard dolarů farmaceutickou firmou AstraZeneca Zdroj: ČTK / AP / John Cairns

Jednou z největších transakcí bylo i převzetí firmy IHS Markit za 44 miliard dolarů poskytovatelem finančních dat S&P Global
V akviziční bídě zazářilo i převzetí aplikace pro zasílání krátkých zpráv na pracovišti Slack Technologies za 27,7 miliard dolarů společností Salesforce.com
3
Fotogalerie

Hodnota fúzí a akvizic v letošním roce klesla nejníže za tři roky. Podle předběžných odhadů firmy Refinitiv hodnota fúzí klesla o pět procent na 3,6 bilionu dolarů, nejníže od roku 2017. Počet oznámených dohod se snížil na 48 226 z 50 113 loni. Důvodem jsou finanční dopady pandemie nemoci COVID-19.

V druhé polovině roku však aktivita výrazně oživila. Přispěly k tomu technologické a zdravotní společnosti a firmy z oblasti finančních služeb. Nejhorší byl propad zájmu ve druhém čtvrtletí kvůli obavám o další výhled globální ekonomiky. K následnému oživení pomohl růst akciových trhů a přístup k levným financím, které vyvolaly mezi šéfy firem důvěru v obnovení transakcí.

Osm z deseti největších transakcí bylo oznámeno v druhé polovině roku. Jsou mezi nimi převzetí firmy IHS Markit za 44 miliard dolarů poskytovatelem finančních dat S&P Global, koupě amerického výrobce léků Alexion Pharmaceuticals za 39 miliard dolarů farmaceutickou firmou AstraZeneca a převzetí aplikace pro zasílání krátkých zpráv na pracovišti Slack Technologies za 27,7 miliard dolarů společností Salesforce.com.

Hodnota fúzí a akvizic ve Spojených státech klesla o 23 procent na 1,4 bilionu dolarů. Na celkové hodnotě se USA podílely téměř 40 procenty. V Evropě hodnota fúzí a akvizic stoupla o 35 procent na 989 miliard USD a v Asii a Tichomoří o 15 procent na 872 miliard dolarů.

V Evropě byla nejaktivnějším trhem Británie. Investoři nedbali obav z odchodu Británie z EU a hodnota dohod zde stoupla o 50 procent na 302 miliard dolarů.

Analytici očekávají oživení fúzí a akvizic v USA v roce 2021. Vláda nově zvoleného amerického prezidenta Joea Bidena by mohla přijmout méně ochranářskou politiku a být méně nepřátelská k zahraničním akvizicím v USA.

Aktivitu v nákupech letos zvýšily soukromé investiční firmy, které využily velkého množství dostupných financí a nakupovaly za vypůjčené peníze. Hodnota dohod uskutečněných těmito společnostmi vzrostla o 20 procent na 570 miliard dolarů.

Bankéři čekají v příštím roce výraznou aktivitu firem specializujících se na akvizice, které se zkráceně označují SPAC. To jsou firmy bez reálné činnosti a vytvořené pouze za účelem získání kapitálu prostřednictvím nabídky akcií. Takto získané peníze, případně v kombinaci s úvěrem, použijí k nákupu jiné firmy. Koupené firmy tak prostřednictvím akvizice automaticky vstoupí na burzu.

Letos více než 200 SPAC získalo 78 miliard dolarů, což byl více než šestinásobek rekordu z předchozího roku. Podle Goldman Sachs by SPAC mohly v příštích dvou letech uskutečnit akvizice za 300 miliard dolarů, napsala agentura Reuters.