Francie zrušila zákaz prodejů nakrátko

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Francouzský úřad pro dohled nad finančním trhem AMF zrušil zákaz spekulativních prodejů "nakrátko", který loni v srpnu zavedl pro akcie desítky domácích finančních institucí. AMF to zdůvodnil zlepšením situace na trhu. K částečnému zrušení zákazu standardních spekulací na pokles cen dnes přistoupila i Belgie.

„Platnost opatření zakazujícího zaujímání krátkých pozic u akcií konkrétních francouzských finančních institucí skončila 11. února,“ sdělil AMF. Zároveň zavedl nový režim informování o vstupu do „krátkých pozic“. V nich si obchodník příslušné cenné papíry půjčí na určitou dobu, vzápětí je prodá a sází na to, že je bude moci do stanovené doby koupit zpět na nižší cenu.

O zrušení zákazu dnes dopoledne informovaly agenturu Reuters informované zdroje. AMF však oficiální sdělení poskytla až po 13. hodině, což vyvolalo na trhu zmatek. Jeden z obchodníků nastalou situaci označil za pohyb v „šedé zóně“.

Zrušení zákazu prodejů nakrátko by mělo zvýšit likviditu na akciovém trhu a zmírnit rozsah cenových pohybů. Akcie některých francouzských bank letos vzrostly už o 20 až 40 procent díky tomu, že Evropská centrální banka poskytla bankovnímu sektoru bezprecedentní podporu likvidity. Zákaz „shortsellingu“ se týkal akcií BNP Paribas, Société Générale, Crédit Agricole, Natixis , AXA, April, CNP, Crédit Mutuel-CIC, Scor a Euler Hermes.

Belgický úřad pro regulaci trhů oznámil, že povoluje u akcií a jejich derivátů kryté prodeje nakrátko, zatímco v platnosti ponechal zákaz nekrytých transakcí. V nich obchodníci cenné papíry nevlastní a v transakci se k určenému datu jen vyrovnává výsledek sázky.

K zákazu nekrytých prodejů se některé země eurozóny nakrátko uchylovaly už v roce 2010 po vypuknutí řecké dluhové krize. Loni v létě s novou vlnou otřesů na trzích zákazy prodejů znovu zavedly Itálie, Francie, Španělsko, Belgie a Řecko, propady to ale nijak nezastavilo.