Gruzínci protestovali proti nákupu plynu od Gazpromu, bojí se závislosti

Protest na podporu Ukrajiny v gruzínském Tbilisi

Protest na podporu Ukrajiny v gruzínském Tbilisi Zdroj: ctk/ap

Tisíce Gruzínců vytvořily v neděli v hlavním městě lidský řetěz dlouhý sedm kilometrů na protest proti jednání mezi vládou a ruským plynárenským monopolem Gazprom o nákupu ruského plynu. Demonstranti, příznivci hlavní opoziční strany, se obávají, že nákup plynu od státem kontrolovaného Gazpromu učiní zemi, která bývala součástí Sovětského svazu, závislou na Moskvě.

Podle agentury AP se zdá, že i bez dnešních protestů by opozice mohla dosáhnout splnění svých požadavků. Gruzínská vláda totiž v pátek oznámila, že podepsala se sousedním Ázerbájdžánem dohodu o zvýšení dodávek plynu na takovou úroveň, aby byla pokryta poptávka po plynu v Gruzii.

Ministr pro energetiku Kacha Kaladze dříve omlouval jednání s Gazpromem tím, že Ázerbájdžán není technicky schopný dodat Gruzii více plynu. Tento problém se však nyní zřejmě podařilo vyřešit.

Lidé vládě nevěří

„Snažili se nás oklamat tím, že tvrdili, že není technicky možné zvýšit dodávky plynu z Ázerbájdžánu,“ prohlásil hlavní opoziční vůdce v parlamentu David Bakradze. „Ale to se jim nepodařilo, protože lidé jim nevěřili a donutili vládu, aby udělala vše, co je možné pro získání dalšího plynu z Ázerbájdžánu. Nedovolíme, aby Gruzie byla pod ruskou kontrolou.“

S problémem souvisela i otázka způsobu kompenzace za přepravu plynu přes území Gruzie z Ruska do Arménie. V minulosti fungoval barterový obchod a Gruzie za tranzit přes své území odebírala deset procent plynu. Gazprom však začal požadovat po Gruzii, aby přistoupila na platby v hotovosti. Zřejmě tak očekával, že to donutí Gruzii kupovat ruský plyn. Kalakadze nyní uvedl, že Gazprom souhlasil pokračovat v dosavadním barterovém systému, dohoda však musí být ještě podepsána.

Gruzie – země, kde se zastavil čas. Právě při rozpadu Sovětského svazu