Herbalife chce potopit hedgeový fond, firma narčení z „pyramidy“ odolává

Herbalife

Herbalife Zdroj: profimedia.cz

Výrobce potravinových doplňků Herbalife, známý i z působení v Česku, zažívá divoké období. Firma musí odrážet masivní útok jednoho z největších hedgeových fondů - Pershing Square. Jeho šéf William Ackman před koncem loňského roku na Herbalife slovně zaútočil a podnikatelský model firmy přirovnal k pyramidové hře. Akcie Herbalife během několika dnů ztratily až polovinu hodnoty, postupně se jim ale podařilo ztráty smazat.

Herbalife očekává za čtvrté čtvrtletí lepší výsledky, než s jakými počítají analytici. Management uvedl, že zisk za čtvrté čtvrtletí se podle předběžných údajů zvýšil na 1,02 až 1,05 dolarů na akcii z 86 centů na akcii před rokem. U tržeb Herbalife očekává nárůst zhruba o 20 procent.

Přestože hospodářské výsledky na zásadní problémy společnosti neukazují, spekulant Ackman sází až miliardové částky na propad akcií firmy. Nechal si zpracovat analýzu o fungování společnosti a poté oznámil, že podnikatelský plán Herbalifu je krajně podezřelý a připomíná nechvalně známý princip letadla.

Ackman také uvedl, že firma nafukuje ceny a uvádí nepřesné informace o hospodaření. Navíc je podle něj zvláštní, že distributoři Herbalife dostávají 10krát více peněz za nábor nových pracovníků než za samotný prodej výrobků.

Herbalife se závěry Ackmana ostře nesouhlasí. Ve svých materiálech prý uvádí jednu chybu za druhou. Slova, že Herbalife je jako podvodná hra označovaná jako letadlo, šéf Herbalifu Michael Johnson označil za lži. A trh zatím dává Herbalifu šanci. Přes velký tlak spekulantů se akcie společnosti derou opět nahoru.

Vývoj akcií Herbalife za posledních 6 měsíců

Vývoj akcií Herbalife za posledních 6 měsíců (Yahoo)Vývoj akcií Herbalife za posledních 6 měsíců (Yahoo) | YahooAkcie Herbalife dnes na burze v New Yorku ztrácely přes dvě procenta na zhruba 44 dolarů. Před nájezdem Ackmanova hedgeového fondu stály asi 50 dolarů, pak se ale rychle sesunuly až k 26 dolarům za kus. Během tří týdnů se ale vrátily na 45 dolarů, neboť do hry vstoupil další vlivný investor, a to Dan Loeb z hedgeového fondu Third Point. Ten Ackmanovu teorii odmítl a začal akcie Herbalife skupovat.

Herbalife ale v předběžné zprávě k hospodaření uvedl, že se vrátí k odkupu akcií. Firma předpokládá, že v rámci nového odkupu stáhne z trhu vlastní akcie za zhruba 950 milionů dolarů. Firma vlastní akcie v drtivé většině případů odkupují proto, aby podpořily jejich tržní cenu. Na jednu akcii v oběhu pak bude připadat větší podíl na zisku.