Historicky největší IPO. Alibaba na NYSE získal zhruba 25 miliard dolarů

alibaba, první den obchodování

alibaba, první den obchodování Zdroj: nyse

Akcie největšího čínského internetového prodejce Alibaba Group Holding zažily úspěšný debut na newyorské burze NYSE. Díky mimořádnému zájmu investorů jejich kurz nakonec vzrostl o více než 37 procent nad emisní cenu 68 dolarů. Firma uskutečnila největší primární emisi v historii světových akciových trhů. Ještě před zahájením prvního obchodního dne s akciemi čínského internetového giganta navíc zaznamenala Newyorská burza enormní zájem o nákup těchto cenných papírů.

„Evidujeme miliony objednávek“, řekl agentuře Reuters ještě v předobchodní fázi šéf burzy Scott Cuttler, který později dodal, že jejich počet překročil historický rekord stanovený Facebookem. Internetový gigant a jeho podílníci získali prodejem hlavního balíku akcií 21,8 miliardy dolarů (zhruba 467 miliard korun). Podle Cutlera ale upisovatelé uplatnili opční právo na dodatečných 48 milionů akcií, takže celková velikost emise Alibaby se vyhoupne na zhruba 25 miliard dolarů.

Prodej akcií Alibaby se tak stal největší primární emisí na světě

Cuttler už v předobchodní fázi potvrdil, že miliony objednávek se pohybovaly v horním cenovém pásmu a že právě ty znějící na nejvyšší sumy a cenová pásma ještě nebyly zpracovány. V době, kdy tak prohlásil, se přitom maximální cena pohybovala mezi 87 a 89 dolary.

„Je to největší primární nabídka, jakou kdy svět zažil, takže na parketu panuje oslavná nálada,“ řekl agentuře Reuters Benedict Willis, který řídí na parketu NYSE operace makléřské firmy Sunrise Securities.

Akcie Alibaby, které vstoupily na NYSE se symbolem BABA, zahájily vzestupem na 92,70 dolaru a poté se vyhouply proti emisní ceně až o 46 procent na 99 dolarů. Jejich kurz uzavřel na 93,44 USD s přírůstkem 37,5 procenta.

alibaba, první den obchodováníalibaba, první den obchodování|nysevývoj kurzu akcií Alibaby v průběhu první seance

Tržní hodnota společnosti se emisní cenou 68 dolarů dostala na 167,6 miliardy dolarů, což bylo zhruba na úrovni kapitalizace největšího amerického internetového prodejce Amazon. Vzestupem kurzu akcií o zhruba třetinu už ale zřetelně překonala největší sociální síť Facebook, jejíž hodnota se nyní pohybuje kolem 200 miliard USD.

Ve Spojených státech držela dosud primát emise akcií finanční společnosti Visa za 19,7 miliardy USD, rovněž z roku 2010. Dosavadní rekord mezi primárními emisemi technologických firem držel Facebook, který v roce 2012 získal 16 miliard dolarů.

"Alibabu" chtěli i Češi

O úpis akcií Alibaby je velký zájem i mezi českými investory. „Zhruba hodinu a půl před startem obchodování v USA evidujeme objednávky klientů v přepočtu za více než 20 milionů korun,“ řekl ČTK hlavní makléř Brokerjet ČS Martin Urban. Zájem však podle něj bude ještě vyšší, protože spousta investorů zatím vyčkává, jakým směrem se akcie svůj první obchodní den vydají.

Investoři si dobře uvědomují dlouhodobý potenciál expanze Alibaby i mimo čínský trh, dodal. „Zájem je veliký, u nás řádově v milionech dolarů,“ doplnil analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.