Hodnota bitcoinu poprvé překonala cenu jedné unce zlata

USB zařízení na těžbu bitcoinu

USB zařízení na těžbu bitcoinu Zdroj: profimedia

Magazín Fintech
Fintech revoluce - SMS
Babiš a bitcoin
Babiš a bitcoin
Bitcoin
7
Fotogalerie

Kryptoměna bitcoin svou hodnotou poprvé překonala cenu jedné unce zlata. Na konci čtvrtečního obchodování se jeden bitcoin prodával za 1268 dolarů, zatímco zlato stálo 1233 dolarů za trojskou unci.

Nynější vysoká hodnota bitcoinu je připisována rostoucí poptávce v Číně. Podle čínských úřadů se tato kybernetická měna používá k převodům peněz do zahraničí.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem, naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem.

Protože není pod kontrolou žádné centrální banky a dá se snadno přesouvat, často měnu využívají ti, kdo se chtějí vyhnout kontrole svého kapitálu.

Kurz bitcoinu je ve srovnání s oficiálními měnami velmi rozkolísaný a snadno podléhá spekulacím. Na rozdíl od běžných měn za sebou nemá žádnou reálnou oporu v podobě ekonomiky, na jejíž výkon by byl navázán. Nejvýraznější denní výkyvy bitcoinu se loni pohybovaly kolem deseti procent. Kolísavost bitcoinu ale byla výrazně slabší než v roce 2013, kdy denní výkyvy dosahovaly až 40 procent.

O tématu se více dočtěte v magazínu E15 Premium - Fintech revoluce>>>

Video placeholde

Magazín Fintech • E15 Fintech revoluce - SMSFintech revoluce - SMS|E15