Event E15 Premium: Fintech před pár lety nikdo neznal. Teď se do něj investují miliardy

Někdejší šéf České spořitelny a guvernér ČNB Pavel Kysilka

Někdejší šéf České spořitelny a guvernér ČNB Pavel Kysilka Zdroj: Michael Tomeš, E15

Partner Deloitte ČR Pavel Šiška
Anna Filippová z České spořitelny
Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda
Generální ředitelka mediálního domu Libuše Šmuclerová
Event E15 Premium Fintech revoluce
23
Fotogalerie

Co má společného iPhone, iPad, Airbnb či Android? Tuto otázku na úvod panelové diskuse E15 Premium s názvem Fintech revoluce položil hlavní ekonom investiční společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Odpověď byla jednoduchá: ještě před deseti lety o nich nikdo z účastníků diskuse neslyšel, protože neexistovaly. I za tak krátkou dobu nicméně změnily život drtivé většiny populace. Otázkou pak zůstává, jaké inovace přijdou v dalších letech. Diskuze E15 Premium jsou pravidelnou akcí pořádanou při příležitosti vydávání stejnojmenných dvouměsíčníků.

Účastníky eventu přivítala generální ředitelka mediálního domu Czech News Center Libuše Šmuclerová s vizí nového produktu deníku E15 – E15 Premium. Nové technologie totiž působí disrupci i ve sféře tištěných médií. Transformace samotného deníku E15 tomu tedy odpovídá: více videí, více fotografií, více on-line obsahu. 

V českých médiích se slovo fintech objevilo v září 2014. Nyní se už běžně používá. „V devíti zemích regionu střední a východní Evropy včetně České republiky čítá objem investicí do fintech inovací zhruba 2,2 miliardy eur,“ upozornil na panelové diskusi o fintech inovacích s E15 partner Deloitte ČR Pavel Šiška. Do diskuse pak položil otázku, co zásadního nyní mění finanční svět podobně, jako to v minulosti dokázala platební karta. 

„Zmizí banky z trhu?“ zeptal se Pavla Šišky Tomáš Salomon z České spořitelny. „Není to jen o tom, že banky zůstanou pouhou infrastrukturou a že práci s klientem převezmou start-upy,“ reagoval Šiška. Banky zůstanou, uvidí klienta a s ním budou schopny dále pracovat, dodal partner Deloitte.

Více o magazínu E15 Premium včetně seznamu prodejních míst najdete zde>>>

Video placeholde
Fintech event • Marek Schwarzmann

„Technologie umožňuje, aby vznikaly a spojovaly se zájmové skupiny – investiční skupiny a podobně, které mohou vytvářet vlastní nové trhy. Záleží ale na tom, zda nebudou v kolizi s regulátorem,“ uzavřel Šiška.

Někdejší šéf České spořitelny a guvernér ČNB, zakladatel vzdělávacího projektu 6D Academy Pavel Kysilka se nesoustředil na predikci trendů, ale vyjmenoval zajímavé příklady ze světového trhu, které za poslední půl rok rezonovaly. Jako první zmínil masové nasazení blockchainu v tradingu. Podle něj jde o technologii budoucnosti, která bude dál „trendy“.

Dalším zásadním disruptorem oboru je podle Kysilky také hedgeový fond Bridgewater, který hodlá převést 80 procent manažerského rozhodování na umělou inteligenci Watson. To vše spěje přitom k jedinému: úbytku bankéřů a zvýšení efektivity firmy, zároveň také úbytek volatility při krizovém rozhodování.

Podle Kysilky je také nesmírně zajímavý koncept distributed autonomous organisation – firmy, která má „vše“ zakódováno v software. Zmínil britský fond, který se tohoto cíle vybudovat takovou firmu.

Kysilka jako dalšího disruptora zmínil římskou taxislužbu Radiotaxi, která akceptuje kromě standardních metod platby také bitcoiny. „Jako bankéř bych však byl nervózní z konkurence firem typu Facebook či Google, které disponují umělou inteligencí a významným objemem prostředků, za které si kdykoliv mohou koupit malou banku, kterou „předělají“ za pomoci systémů umělé inteligence,“ dodal Kysilka. Systémy UI totiž mohou velmi zásadně ovlivnit skoring klientů.

Fintech revoluce - SMSFintech revoluce - SMS|E15

Helena Horská z Raiffeisenbank se Pavla Kysilky zeptala na to, jakým způsobem se změní přístup regulátora k tomu, co se nyní začíná dít v bankovním sektoru (nástup blockchainu apod.). Kysilka reagoval vlastní zkušeností, kdy Česká spořitelna jako první velká banka v Evropě zahájila své aktivity na cloudu. „Všichni se to učíme, trendy jdou tak rychle, že se za nimi všichni vlečeme a dobíháme je, a to včetně regulátora,“ dodal.

Vstup Facebooku či Googlu do finančního sektoru je podle něj nicméně eminentní. „Regulátor bude muset co nejrychleji pustit banky do jiných oborů, kam zatím nyní nesmí, aby mohly konkurovat těmto velkým hráčům,“ předpověděl a varoval Kysilka.

Novou vizi podle Kysilky buduje pojišťovna Lemonade. „Genomika a zdravotní senzory zásadně změní trh s pojištěním. Dají vzniknout pojišťovacím klubům, kde se sejdou jedinci s podobnými zdravotními daty a vzájemně se pojistí Případné přebytky z těchto klubů pak mohou být investovány.“

Další z řečníků, Anna Filippová z České spořitelny, se soustředila na problematiku zavádění inovací v „klasické kamenné bance“. Zastává názor, že banky nevymřou, ale zásadně se změní, transformují. Potřebují k tomu jen řádně získávat nápady ke své změně. Zásadní tedy pro ně je zapracovat do svých procesů mechanismy pro získávání nových idejí.

Tradiční přístupy totiž přestávají fungovat. Pro samotné vnitřní prostředí banky zároveň tyto změny mohou představovat riziko. Jeden z problémů může představovat také samotné „posunutí“ nového nápadu v instituci do širšího využití v rámci inovativní agendy finanční instituce, aby zůstalo zachované partnerství s klientem a zároveň „identitou“ zaměstnanců a vnitřní strukturou či hierarchií v bance.

Zakladatel platebního startupu Twisto Michal Šmída upozornil na to, proč je Česko podle něj na fintechové scéně oproti „západu“, zvláště pak Velké Británii, tak pozadu: Kvůli regulaci. Ve Velké Británii za poslední rok vzniklo pět až šest digitálních bank. Fintech firem je dnes v Česku 50, ale bohužel se nezaměřují na bankovní služby, protože jim to regulace neumožňuje.

„Inovace jako internet na světě vyrostl tak rychle a mocně jen díky tomu, že do něj vlády nestrkaly nos,“ uvedl k tomu Pavel Kysilka. „Jediná funkční regulace tohoto oboru bude taková, aby zajistila, aby jej vlády neregulovaly.“ I podle Anny Filippové z České spořitelny by zásahy státu narušily trh.

Seznamte se s dalšími eventy, které pořádá deník E15>>>

„Jak je možné, že inovace ve finančnictví byly inovace odjakživa, ale až od 2014 se v jejich kontextu hovoří o fintechu?“, zeptal se provokativně bývalý bankéř ČSOB a nyní partner ve fintech společnosti Redeggs Jan Lamser.

Fintech totiž podle něj sám sebe ještě nedefinoval, nepojmenoval se, nicméně je samozřejmě svázán s technologiemi, které se prolínají se sociálními fenomény. A všichni o něm hovoří díky tomu, že právě to sociální prostředí všichni „mají v kapse“.

Lamser upozornil na potenciálně nebezpečný efekt superchytrého klienta spoléhajícího na umělé inteligence a požadujícího nové technologie, který může svým navyklým chováním a přehnaným spoléháním se na tyto inovace představovat určité riziko pro služby, které mu mohou finanční instituce nabídnout.

„Na fintechu je velmi zvláštní to, že je velmi „národní“, dodal Lamser. Zůstává v hranicích národních států a stále čeká na své „zacloudování". Fintech je podle něj navíc těžké analyzovat, protože se v něm dá nalézt takřka vše, projevy vlivů sociálních sítí, technologií, tradičního byznysu, ale i nekonečné množství pokusů o obchodní modely, o nichž zatím nelze říci, které se uplatí či ne.

Video placeholde
Fintech event • Hana Filipová

Zcela nová pro trh je pak podle Lamsera topologie důvěry – tradičně lze hovořit o důvěře ve státní instituce (následně banku a podobné instituce). Nyní však nastává takzvaný push-up důvěry – prosadily se a vznikly systémy pro hodocení klienta, které jej sledují a monitorují jeho důvěryhodnostní profil. To je v digitálním světě novinka, kterou si lze budovat: sbírat virtuální body, které zajišťují důvěryhodnost – recenze, registrace u různých služeb, konzistenci digitálního, ale i reálného chování a podobně.

Podtržení významu sociálních sítí pro fintech nadhodil Lukáš Kovanda: Pokud člověk pravidelně chodí běhat a někde „postuje“ své výsledky, tak může v hodnocení fintech scoringu (který je zaměřen právě na digitální důvěryhodnostní profil) být vnímán jako „vzorný“ a „řádný“. Pokud má dostatek disciplíny k pravidelnému běhu, proč by neměl mít také disciplínu pro pravidelné splácení – a dle této logiky (jedné z mnoha) tak může dostat o něco nižší úroky při žádosti o půjčku u daného fintech start-upu. 

Video placeholde
Magazín Fintech • E15

Fintech revoluce

Debatu pořádá deník E15 v rámci série E15 Premium a je koncipována jako setkání a diskuse předních českých bankéřů, vrcholných manažerů z finančního sektoru, technologických a poradenských firem působících v České republice. Účastníci zde mají možnost se osobně setkat a prodiskutovat témata z oblasti finančních inovací a trendů a navázat nové obchodní vztahy.

Diskuze E15 Premium jsou pravidelnou akcí pořádanou při příležitostí vydávání stejnojmenných dvouměsíčníků. „Každý z magazínů a každá z diskusí se bude vždy zaměřovat na aktuální trendy. Revoluce totiž nyní probíhá ve většině byznysových odvětví, způsobily ji technologie – firmy na to musejí reagovat, jinak v konkurenci neobstojí,“ říká Tereza Zavadilová, šéfredaktorka E15 a dodává, že právě u takových témat chce magazín být.