Hongkong se chystá na největší nabídku akcií za dva roky. Na burzu vstoupí China Tower Corp

Burza v Hongkongu

Burza v Hongkongu Zdroj: CTK

Akciová burza v Hongkongu se chystá na největší primární nabídku akcií za dva roky. Ve středu se začne obchodovat s akciemi největšího světového provozovatele mobilních telekomunikačních věží China Tower Corp. Firma z nabídky získá 6,9 miliardy dolarů (153,2 miliardy korun). Analytici však upozorňují, že v poslední době se firmám při vstupu na hongkongskou burzu nepodařilo udržet cenu určenou pro primární nabídku a klesly, napsala agentura Reuters.

Firmám, které se letos rozhodly vstoupit na burzu v Hongkongu, se včetně nejnovější nabídky již podařilo získat 22,4 miliardy dolarů. To dělá z burzy největší centrum pro získání kapitálu na světě. Na druhém místě je akciová burza v New Yorku, kde firmy z primárních nabídek letos získaly 20,6 miliardy dolarů.

Primární nabídka China Tower však přichází jen několik týdnů poté, co se několik významných firem při debutu propadlo. Patřily mezi ně třeba výrobce chytrých telefonů Xiaomi nebo biotechnologická firma Ascletis Pharma, jež se stala první firmou, která se začala obchodovat podle nových pravidel pro biotechnologické startupy, tedy začínající firmy usilující o inovaci.

Obchodníci také upozorňují, že nabídkám neprospívá ani slábnoucí širší trh. Investoři se obávají možného dopadu obchodního sporu mezi Spojenými státy a Čínou. Hlavní index Hang Seng od počátku července klesl o 3,5 procenta.

Od počátku letošního roku požádalo o vstup na burzu v Hongkongu 159 firem. Letošní rok by se tak mohl stát nejrušnějším pro primární nabídky za nejméně poslední desetiletí, ukazují údaje provozovatele burzy. Nicméně mezi letošními vstupy v Hongkongu není ani jedna z 20 firem, které zaznamenaly nejvyšší růst první den obchodování.

Z firem, které prodaly akcie za více než 500 milionů dolarů, nejvyšší růst při svém debutu na burze zaznamenal zpracovatel plateb Adyen, který v červnu v Amsterodamu posílil první den o 90 procent. Provozovatel internetového blešího trhu Mercari první den obchodování v Tokiu posílil o 77 procent.