Index Nasdaq je nejdražší za 11 let

Nasdaq

Nasdaq

Americký akciový index technologických akcií Nasdaq se tento týden dotkl psychologické hranice tří tisíc bodů. Index táhne nahoru především významné posilování akcií společnosti Apple, které – navzdory úmrtí Steva Jobse loni v říjnu – od loňského června posílily z 320 dolarů na 542 dolarů za kus.

V naději, že by se důvěra investorů v technologické akcie mohla vracet na úrovně z období před prasknutím takzvané internetové bubliny, se index Nasdaq dostal nad tři tisíce bodů v průběhu středečního obchodování. Naposledy byl Nasdaq na této výši na podzim roku 2000, právě před takzvanou dotcom bublinou. Posilování indexu zastavil šéf americké centrální banky Ben Bernanke, když nedal najevo nejmenší známky dalšího kola takzvaného kvantitativního uvolňování, při kterém nové peníze zaplavují trhy a způsobují růst cen většiny finančních instrumentů, protože musejí být nějak umístěny.

Nasdaq historicky přitahuje technologické akcie. Z posledních ostře sledovaných primárních úpisů do jeho báze vstoupily tituly Zynga nebo Groupon. Apple na burzu vstoupil v roce 1980 a od té doby se stal největší firmou světa dle tržní kapitalizace, která nyní dosahuje 505 miliard dolarů. Akcie Applu od začátku letošního roku posílily o třetinu, od loňského června dokonce o 60 procent. Nyní tak tvoří 11 procent báze celého indexu Nasdaq, a proto chování akcií Applu výrazně ovlivňuje, jakým směrem celý index zamíří. Oči investorů se nyní upírají k Facebooku, zda se primární úpis jeho akcií nakonec uskuteční na Nasdaqu, nebo konkurenčním parketu NYSE.

Index Nasdaq v posledních pěti letech:Index Nasdaq v posledních pěti letechIndex Nasdaq v posledních pěti letech | E15