Indická Adani Group ztratila po obviněních z podvodů přes bilion korun ze své hodnoty

Zakladatel Adani Group a nejbohatší muž Asie Gautam Adani

Zakladatel Adani Group a nejbohatší muž Asie Gautam Adani Zdroj: Reuters

Akcie indického průmyslového konglomerátu Adani Group nejbohatšího Asijce Gautama Adaniho oslabily za posledních pět dnů o více než dvacet procent. Tržní hodnota celého podniku se tak během tohoto týdne snížila o neuvěřitelných padesát miliard dolarů, více než jeden bilion korun. Důvodem je zpráva americké analytické firmy Hindenburg Research, která v úterý obvinila Adani Group z rozsáhlých účetních podvodů.

Rekordní propad cenných papírů přichází ve chvíli, kdy šéf společnosti Adani zamýšlel prodat akcie za 200 miliard rupií, zhruba 54 miliard korun, aby ukázal, že jeho podnik dokáže přilákat investory z celého světa. Vedle samotné Adani Group výrazně klesají také akcie jejích přidružených firem, jako je Adani Green Energy nebo Adani Transmission.

Renomovaná společnost Hindenburg Research tvrdí, že členové Adaniho rodiny, kteří mají kontrolu nad financemi Adani Group, spolupracovali na vytvoření offshore prázdných schránek v jurisdikcích daňových rájů, jako je Mauricius, Spojené arabské emiráty a Karibské ostrovy, a vytvářeli padělanou dovozní a vývozní dokumentaci ve zjevném úsilí o vytvoření falešného nebo nelegitimního obratu a odčerpání peněz z kótovaných společností.

Opírá se přitom o závěry dvouletého vyšetřování, během kterého výzkumníci Hindenburgu hovořili s desítkami svědků, přezkoumali tisíce dokumentů a vycestovali do téměř půl tuctu zemí. Známý americký investor a výkonný ředitel hedgeového fondu Pershing Square Capital Management Bill Ackman ve čtvrtek označil zprávu Hindenburgu za „vysoce důvěryhodnou“ a „mimořádně dobře zpracovanou“. 

Zástupci Adani Group však jakékoliv podvody striktně odmítají. „Je to kombinace podlých dezinformací a ničím nepodložených a již vyvrácených obvinění,“ uvedla společnost s tím, že aktuálně zvažuje podání žaloby na autory výzkumu. Hindenburg na to okamžitě reagoval prohlášením, že případný soudní proces s Adanim uvítá. 

„Pokud to Adani myslí vážně, měl by podat žalobu také ve Spojených státech, kde působíme. Máme dlouhý seznam dokumentů, které bychom požadovali v procesu právního zjišťování,“ napsal Hindenburg. 

Investice v časech krve a slz. Válka přesměrovala peníze na nové adresy

Video placeholde
• Videhub

Adani Group byla už v minulosti v Indii předmětem vládního vyšetřování z podvodů, údajného praní špinavých peněz, krádeží finančních prostředků daňových poplatníků a dalšího korupčního jednání. 

Indický miliardář a zakladatel Adani Group Gautam Adani nashromáždil většinu svého bohatství v posledních třech letech, a to právě díky zhodnocení cen akcií v sedmi klíčových společnostech kótovaných na burze. V současné době je s majetkem v hodnotě 113 miliard dolarů, skoro dva a půl bilionu korun, čtvrtým nejbohatším člověkem na světě, za Bernardem Arnaultem, Elonem Muskem a Jeffem Bezosem.

Adani Group se zabývá převážně obchodováním s komoditami, ale třeba také těžbou energetických surovin, zpracováváním potravin nebo provozem letišť. Celosvětově zaměstnává přes 100 tisíc lidí.