ExxonMobil využívá vyspělé technologie k zachycování a ukládání oxidu uhličitého a snižuje tak své emise skleníkových plynů

Zdroj: ExxonMobil

Společnost ExxonMobil, jeden z největších veřejně obchodovaných poskytovatelů energií na světě, usilovně pracuje na vývoji řešení, díky kterým dokáže uspokojit celosvětovou poptávku po energiích bez zatěžování životního prostředí. Ke snížení emisí skleníkových plynů proto využívá technologie umožňující zachycování a skladování oxidu uhličitého. Přední producent energií tak klade důraz na spolupráci se špičkovými vědci a univerzitami při vývoji technologií a výzkumu oblastí, určených pro bezpečné uložení uhlíku.

Světový energetický lídr ExxonMobil rozšiřuje své možnosti zachycování a ukládání oxidu uhličitého po celém světě a přispívá tak k plnění závazku klimatických cílů Pařížské dohody. Právě tato technologie je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak docílit nulových emisi skleníkových plynů v energetice.

ExxonMobil

Jak funguje zachycování a ukládání uhlíku

Zadržování oxidu uhličitého a jeho skladování je podle Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) a Mezinárodní agentury pro energii (IEA) jednou z nejdůležitějších osvědčených technologií, které umožňují odvětvím s vysokou produkcí skleníkových plynů dosáhnout nulových emisí a přispět tak k řešení problému dekarbonizace. Vyspělé technologie dokážou zachytit molekuly oxidu uhličitého, které následně bezpečně a trvale ukládají do podzemí.

„Díky našim investicím do technologií zachycujících a ukládajících uhlík můžeme nadále uspokojovat celosvětovou poptávku po cenově dostupné energii a zároveň snižovat emise a čelit tak dopadům klimatické změny. Máme již přes třicet let zkušeností s vývojem a nasazením těchto technologií a během posledních let jsme studovali hned několik velkých průmyslových oblastí, které by vyhovovaly jako bezpečné podzemní úložiště oxidu uhličitého,“ uvádí Hesham Elamroussy, Lead Country Manager společnosti ExxonMobil v České republice.

Společnost ExxonMobil dokázala od roku 1970 zachytit nejvíce oxidu uhličitého ze všech společností na světě, již 120 milionů metrických tun, tedy přibližně stejné množství, které pohltí 120 milionů stromů za sto let. Toto množství představuje přibližně 40 % veškerého antropogenního uhlíku, který byl kdy zachycen.

ExxonMobil

Vize udržitelné elektřiny pro všechny

ExxonMobil si uvědomuje, že poptávka po energii, především elektřině, se bude v následujících letech zvyšovat. Očekává se, že do roku 2040 celosvětová poptávka po elektřině vzroste o 60 % a čistější spalování zemního plynu bude vytvářet značnou část této nové produkce. Vzhledem k tomu, že elektřina představuje čtvrtinu světových emisí skleníkových plynů, je úkolem společnosti pokrýt tuto poptávku po energiích a zároveň zmírnit rizika spojená s klimatickou změnou. Proto spolupracuje s univerzitou Berkeley na výzkumu udržitelného energetického řešení, které umožní čistější spalování zemního plynu a zároveň nižší produkci oxidu uhličitého produkovaného vyspělými technologiemi.

„Díky naší dlouhodobé spolupráci s Kalifornskou univerzitou v Berkeley jsme nyní v rané fázi vývoje nového materiálu zvaného metal-organic frameworks (MOF) v rámci výzkumu udržitelného energetického řešení. MOF by mohly zachytit většinu oxidu uhličitého vyrobeného v elektrárnách na zemní plyn pro výrobu elektřiny. Naši vědci spolupracují s univerzitami, národními laboratořemi a dalšími firemními partnery pro společnou zelenější budoucnost,“ dodává na závěr Elamroussy.