Internet snižuje Fortuně zisk, sázky ale prudce rostou

Sázková kancelář Fortuna

Sázková kancelář Fortuna Zdroj: Rasch Jan/Euro

Fortuna
Fortuna, sázky
3
Fotogalerie

Sázková společnost Fortuna zítra zveřejní své výsledky hospodaření za minulý rok. Očekává se, že zatímco tržby vzrostou, dojde k poklesu marží a zisku. „Očekáváme rychlý růst objemu přijatých sázek o 22 procent meziročně, růst hrubých výher o 12 procent. Zisk před zdaněním (EBITDA) by tak měl poklesnout o 16 procent na 22,9 milionu euro,“ uvedla ve své analýze J&T Banka. 

Důvod k poklesu zisku vidí analytici především v tom, že lidé stále více přecházejí z kamenných poboček na internet, kde jsou nižší marže. „Pro srovnání: odhadujeme 22procentní růst vsazených částek, ale jen 11procentní růst hrubých výher,“ uvádí Pavel Smolík z České spořitelny.

Společnost se musela v minulém roce vypořádat také s růstem loterijní daně, která se z 20 procent zvýšila na 23 procent. Rostly ale také náklady. „Společnost na přípravu své online herní platformy vynaložila nemalé prostředky (11 až 13 milionu euro),“ dodává Smolík.

Sázková firma také v minulosti oznámila akvizici společnosti Hattrick Sports Group za 85 milionů eur a za dalších maximálně 50 milionů eur, které budou vyplaceny v případě dobré výkonnosti. Do budoucna může akvizice ovlivnit dividendy: „Není vyloučeno, že na vyšší dividendové zisky si akcionáři Fortuny budou muset ještě počkat,“ uvádí nezávislý analytik Petr Hlinomaz.

Akcie Fortuny tak podle analytika společnosti Cyrrus Jiřího Šimary změnily svůj investiční profil. „Dříve šlo o aktiva vhodná pro dividendově zaměřené investory, kteří jsou zvyklí dlouhodobě držet daný titul. Nyní vnímám akcie Fortuny jako volbu spíše pro spekulativněji zaměřené investoři, kteří věří v úspěch expanze firmy,“ uvádí.