Rušit hry musíme, ale spouštět nové nemůžeme, stěžují si sázkovky

Sázející sleduje on-line sázky na stolní tenis

Sázející sleduje on-line sázky na stolní tenis Zdroj: E15

Kvůli novým hazardním zákonům musejí sázkové kanceláře zastavit několik menších her. Od státu přitom stále nemají licence pro spuštění her nových.

 

Rozčarování vyvolává u části sázkařů rozhodnutí sázkových kanceláří zrušit část menších her. Důvodem jsou nové zákony o hazardu, které platí od ledna a jež nedovolují hry v dosavadní podobě provozovat. Firmy by naopak chtěly spustit nové a lukrativnější hry jako třeba on-line kasino, ale kvůli průtahům stále nemají dotyčné licence.

Například Chance počítá s tím, že zruší kostky a poker. U nich ale lidé na rozdíl od klasických her nehrají proti sobě na skóre, ale sázejí na to, zda u pokeru padne dotyčná kombinace karet jako například dvojice, trojice či postupka. U kostek sázejí, zda v případě dvou kostek padnou stejná čísla či třeba na přesný součet. Na to firma vypisuje kurzy stejně jako u sportovních zápasů.

„Poker i Kostky zatím nerušíme, ale je to v plánu,“ upřesňuje mluvčí firmy Markéta Světlíková. „Kvůli změně loterijního zákona bychom po skončení přechodného období na tyto dvě losované sázky potřebovali jinou licenci, než kterou máme,“ dodala. Chance tak počítá s tím, že lidé přejdou k loterii Korunka, kterou na jejích pobočkách nabízí stejnojmenná firma.

V případě Tipsportu se problém týká pěti her nazvaných Linie, Grand, Rondo, Pyramida a Ruleta. Ty by rovněž měly skončit do konce roku. Důvodem je rovněž nutnost žádat o nové licence. „Vyhodnotili jsme si, že podstupovat nová licenční řízení pro nás nemá ekonomický smysl,“ podotkl mluvčí Tipsportu Václav Sochor s tím, že firma s takovým výkladem nového zákona nesouhlasí.

„Nechceme se ale s licenčním orgánem dohadovat a vycházíme ministerstvu vstříc, přestože některé z těchto her jsme provozovali déle než dvacet let a zákazníci jsou na ně zvyklí,“ dodal Sochor.

Rušení se týká také Fortuny, která zrušila sázky nazvané Expert, ale také například sázky na světové loterie či příjem sázek na soutěže s účastí hráčů mladších osmnácti let – například na mistrovství světa v hokeji hráčů této věkové kategorie. Chance počítá, že lidé přejdou ke hře Korunka, kterou na jejich pobočkách nabízí stejnojmenná firma.