Investiční fondy sázejí na Rusko

Burza

Burza Zdroj: ctk

Ruský trh s cennými papíry nepatří k těm nejbezpečnějším. Za posledních deset let ale jeho akciový index Micex vzrostl o pět set procent. Většina investorů však zůstává vůči ruskému trhu velmi obezřetná.

Investoři se nadále obávají korupce, politické nestability, nedostatečné transparentnosti či slabší vymahatelnosti práva. Podle analytiků však má naopak Rusko stabilní politické prostředí a rostoucí nezadlužené hospodářství, i když ne každý musí se současným režimem souhlasit.

V poslední době se především řada fondů obrací na Rusko jako záchranu v době stagnující globální ekonomiky. „Existují dobré důvody, proč nyní v Rusku investovat,“ říká například Gregor Holek, senior manažer fondu Emerging Markets Equities v rakouské Raiffeisen Capital Management.

Ruské akcie vidí pozitivně také Petr Zajíc ze společnosti Pioneer Investments, jsou podle něj v celosvětovém srovnání velmi levné. Dokonce i při historickém srovnání jsou nyní blízko historických minim. Ukazatel P/E (ceny akcií vůči očekávanému zisku) se u ruských akcií pohybuje okolo pěti procent. „To znamená, že při současných výsledcích se aktuální cena akcie zaplatí již za pět let,“ vysvětluje Holek. Ve Spojených státech se stejný ukazatel pohybuje nad hodnotou 13, v eurozóně pak okolo 11.

Vývoj ruského indexu MicexVývoj ruského indexu Micex | E15

Rusko má ale také své nevýhody. „Protože je ruský trh vnímaný jako rizikový, patří mezi první, který investoři vyprodávají nejdříve,“ říká Holek. Nízká valuace má proto své opodstatnění. Investoři požadují odpovídající diskont. „Současné ocenění je nicméně velmi nízké a myslíme, že sleva už je pro potenciální investory dostatečně velká,“ namítá Holek.

Pro investory je také nezbytně nutné znát majoritní akcionáře společností, jejichž akcie plánují nakoupit, a ztotožnit se s jejich záměry a strategií. Ruské společnosti vyplácejí relativně vysoké dividendy a mají k tomu specifické důvody. V loňském roce to bylo 3,4 procenta a letos se dividendový výnos očekává ještě vyšší. „Vyplácejí dividendy, protože majoritní akcionáři – často stát – potřebují hotovost, a to je dobré i pro mne jako minoritního akcionáře,“ podotýká Holek.