Investor Icahn si vytáhl stamiliony z Netflixu

Carl Icahn

Carl Icahn Zdroj: CTK

Investor Carl Icahn se rozhodl kapitalizovat svou šťastnou sázku na akcie Netflixu a vydělal stamiliony dolarů. Podle údajů Komise pro cenné papíry během dvanácti dnů od 10. října Icahn prodal tři miliony akcií nejslavnější videopůjčovny světa, čímž jeho podíl ve společnosti klesl na polovinu, konkrétně na 4,5 procenta.

Icahn koupil balík akcií Netflixu koncem loňského léta za průměrnou cenu 58 dolarů za kus a držel jej 14 měsíců. Aktuální cena akcií se pohybuje okolo 330 dolarů za kus. Agentura Reuters odhaduje Icahnův čistý zisk z prodeje podílu 4,5 procenta na 700 až 800 milionů dolarů.

„Jako ostřílený veterán ze sedmi medvědích trhů dobře vím, že máte-li dostatek štěstí anebo chytrosti, že vám investice vzroste o 457 procent za pouhých čtrnáct měsíců, je načase vybrat zisky,“ uvedl Icahn. Učinil tak v nejlepší chvíli, hodnota akcií totiž po pondělním zavření na rekordní sumě 354,99 dolaru za kus začala klesat kvůli obavám z přílišného přecenění společnosti. V úterý proto zavřely na hodnotě 322,52 dolaru za akcii.

Ačkoli Icahn do Netflixu vstupoval s jasným cílem bojovat proti tehdejšímu šéfovi videopůjčovny Reedu Hastingsovi, nakonec oba raději spojili síly a odstartovali mimořádně plodnou éru Netflixu. Za uplynulý rok Netflix expandoval na nové trhy (nejnověji do Nizozemska), v počtu předplatitelů přeskočil konkurenční HBO a začal také uvádět vlastní seriály. První série Domu z karet se dokonce stala prvním seriálem produkovaným netelevizní společností, který získal prestižní cenu Emmy.

Reuters připomíná, že Icahnův úspěch s Netflixem ostře kontrastuje s jeho investicí do řetězce videopůjčoven Blockbuster. V roce 2004 se Icahn pokusil zachránit krachující podnik, který se nedokázal srovnat s konkurencí digitálních on-line půjčoven (především s Netflixem). Neúspěšně, Blockbuster později skutečně zkrachoval a Icahn svůj pokus označil „za nejhorší investici své více než třicetileté kariéry“.

Akcie Netflixu v posledních pěti letechGraf 24. 10. 2013.Graf 24. 10. 2013. | bruner@mf.cz