Investor Odey spekuloval na pád Wirecardu. Vydělal stamiliony korun

Centrála německé platební společnosti Wirecard, která skončila v bankrotu

Centrála německé platební společnosti Wirecard, která skončila v bankrotu Zdroj: Reuters

Zatímco řada bank se smiřuje s tím, že ze svých úvěrů pro Wirecard neuvidí nazpět ani euro, tak britský manažer hedgeového fondu Crispin Odey je spokojený. Na spekulaci na propad akcií německé platební společnosti vydělal nejméně 25 milionů eur (zhruba 669 milionů korun).

Přesná výše zisku ještě není zcela jasná, ale bude se pohybovat mezi 25 a 30 miliony eur, uvedl německý list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, který citoval Odeyho.

Kdysi oslavovaný německý fintech Wirecard, skončil tento týden v insolvenci. Důvodem bylo, že mu chyběly na účtech téměř dvě miliardy eur.

Odey je známý svým medvědím názorem, což znamená, že často spekuluje na propady burz či jednotlivých akcií. V uplynulých letech proto výrazně prodělával.

Nyní se mu však daří, když kromě úspěšné spekulace na akcie Wirecard vydělal rovněž na krachu majitele obchodních center v Británii Intu Properties. Britský list The Daily Mail uvedl, že zisky jeho fondu byly nejméně 75 milionů liber.

Krach německé firmy Wirecard se dotkl rovněž tuzemských uživatelů, jejichž platební karty byly zablokovány.

Blokované karty má například 40 tisíc klientů tuzemské společnosti Twisto. Společnost přešla k jinému poskytovateli a od pondělí začne rozesílat klientům nové karty. Problém má kvůli Wirecardu i další tuzemská firma Fidoo nebo EET systém eKasa od O2. V celé Evropě jde o miliony blokovaných karet.

Krach Wirecard je obrovským skandálem, protože poprvé zkrachovala firma, která byla součástí indexu frankfurtské burzy DAX. V něm je pouhých třicet titulů.