Italský producent kávy Segafredo chce na burzu

restaurace Segafredo

restaurace Segafredo Zdroj: www.bibas.ro

Italský producent kávy Massimo Zanetti Beverage Group (MZB) chce vstoupit na akciovou burzu. Firma dnes oznámila, že požádala italského burzovního regulátora Consob o schválení plánu na uvedení svých akcií na milánskou akciovou burzu. Podle zdrojů by firma mohla nabídnou na burze podíl zhruba 30 procent, napsala agentura Reuters.

MZB vlastní po celém světě více než 20 značek kávy, včetně nejprodávanější kávy v Itálii Segafredo Zanetti. Firma plánovala vstup na burzu již loni, kvůli nestabilitě na finančních trzích ho však odložila.

Vstup na burzu má firmě pomoci získat finance pro další růst. MZB chce konkurovat na mezinárodní úrovni značkám jako Starbucks. Růst hodlá zejména v Asii, Rusku a východní Evropě, uvedla agentura APA.

MZB patří mezi největší soukromé pražírny na světě, ročně vyrobí 120.000 tun kávy. Produkuje také čaj, kakao, čokoládu a koření. V roce 2013 příjmy firmy činily více než jednu miliardu eur (27,3 miliardy korun), více než 90 procent příjmů pocházela ze zahraničí. Denně se po celém světě vypije 50 milionů šálků kávy od MZB.