Izraelská makléřská společnost eToro se tlačí na burzu v USA, stejně tak konkurenční Robinhood

Izraelská makléřská společnost eToro vstoupí na burzu v USA.

Izraelská makléřská společnost eToro vstoupí na burzu v USA. Zdroj: Profimedia

Yoni Assia, šéf eToro
2
Fotogalerie

Izraelská společnost eToro Group, která klientům z celého světa nabízí online makléřské služby, vstoupí na burzu ve Spojených státech. Spojí se za tímto účelem s firmou specializovanou na akvizice, takzvanou SPAC. Odhadovaná cena sloučeného podniku, který investicí zaštítí mimo jiné i japonská technologická a investiční skupina SoftBank Group, činí 10,4 miliardy dolarů (228,5 miliardy korun). 

Makléřská platforma eToro, stejně jako konkurenční Robinhood či další, se v poslední době těší značné popularitě mezi drobnými investory, zejména těmi mladšími. Obliba těchto obchodních platforem se ještě výrazněji zvýšila za pandemie. Zdroje agentury Bloomberg na konci února tvrdily, že už v březnu by mohla tajně požádat o vstup na burzu formou primární veřejné nabídky akcií (IPO) i společnost Robinhood Markets, provozovatel platformy Robinhood.

Sloučení eToro se společností Fintech Acquisition V bude zahrnovat investici 650 milionů dolarů od fondu Vision Fund 2 japonské společnosti SoftBank a dále od společností Fidelity Management & Research a Wellington Management.

Izraelský start-up eToro vznikl v roce 2007 a nyní má kolem 20 milionů uživatelů. Ti mohou prostřednictvím jeho platformy investovat do akcií, komodit, burzovně obchodovaných fondů (ETF), ale i do kryptoměn. Těm uživatelům, kteří nemají čas, eToro umožňuje i kopírovat postupy ostatních investorů, aktuálně těch s nejlepšími výsledky.

Společnost eToro jen za loňský rok hlásí pět milionů nově registrovaných uživatelů. Loni firma vykázala hrubé tržby 605 milionů dolarů (13,3 miliardy korun), což je meziroční nárůst o 147 procent. Mezi nejoblíbenější akcie patří podle webu společnosti Tesla, Microsoft a Apple. Každá pětadvacátá investice na platformě eToro je do kryptoměny bitcoin.

SPAC, z anglických slov Special Purpose Acquisition Companies, je prázdná firma založená jen pro účely akvizice. Vydá nejprve akcie v rámci primární veřejné nabídky (IPO), vstoupí na burzu a pak hledá vhodný cíl k převzetí. Investoři, kteří si akcie SPAC koupí, zpočátku nevědí, jaký podnik firma nakonec převezme. V posledních měsících firem SPAC přibývá rychlým tempem.