Jaroslav Bukovský: Investorská kápézetka pro případ, že to nedopadne

Zlato je částí investorské obce věčně vysmíváno, ostatně brokeři na něm vydělají méně než akciích, žlutý kov přesto prostě funguje. Na snímku těžba zlata ve Venezuele.

Zlato je částí investorské obce věčně vysmíváno, ostatně brokeři na něm vydělají méně než akciích, žlutý kov přesto prostě funguje. Na snímku těžba zlata ve Venezuele. Zdroj: Reuters

Zlato je částí investorské obce věčně vysmíváno, ostatně brokeři na něm vydělají méně než akciích, žlutý kov přesto prostě funguje.
2
Fotogalerie

Říkáte zlato? Ne, děsivě nudné a jako bezpečný přístav funguje sporadicky. Já raději akcie. Klasické tvrzení drobného investora, který následně sérií přesně mířených kliků myší připraví rodinu o úspory. Zlato je částí investorské obce věčně vysmíváno, ostatně brokeři na něm vydělají méně než akciích, žlutý kov přesto prostě funguje. Kdo koupil zlato před čtyřmi lety, kdy svět vypadal ještě zcela opačně než dnes a mluvit o hrozící inflaci ještě znamenalo znemožnit se před investorskou kavárnou, je dnes zhruba 45 procent v plusu. Ano, to je samozřejmě horší skóre než 71 procent na akciovém indexu S&P za stejnou dobu. Zatímco ovšem ofenzivní akciový investor bez talentu od pána boha skončil během uplynulých čtyř let na antidepresivech a se svou někdejší rodinou si dnes už jen občas zavolá, investor-suchar zpětně vidí, že sázka na zlato skutečně dokázala ošetřit základní milníky těchto let. Kterak tedy ochránit peníze před potenciální katastrofou z toho, či onoho směru v příštích měsících?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!